Όταν κλείνει μία εφημερίδα..... σβήνει μία φωνή για την κοινωνία και τον πολίτη.

Με αφορμή το τέλος του ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ....
Σχόλιο του Δημήτρη Κατσούλη

Η εφημερίδα “ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟ ΒΗΜΑ”, η ιστορικότερη εφημερίδα της Εύβοιας έκλεισε οριστικά. Η είδηση προξενεί συναισθήματα απογοήτευσης όχι μόνο για όσους μας  είχε φιλοξενήσει στις σελίδες της αλλά για όλο το αναγνωστικό κοινό. Μία γνήσια δημοσιογραφική και εκδοτική προσπάθεια, βήμα συνέχειας με την ιστορία της ευβοϊκής ελευθεροτυπίας, έφθασε στο τέλος. Απότοκος της οικονομικής κρίσης, των ραγδαίων μεταβολών στην άσκηση της εκδοτικής δραστηριότητας στην επαρχία, της καταιγίδας του διαδικτυακού, λεγόμενου ηλεκτρονικού τύπου, απότοκος της κρίσης θεσμών, πνευματικών αξιών και οικονομικών σχέσεων το κλείσιμο μίας ακόμη επαρχιακής εφημερίδας. Σε αυτήν όμως την συγκεκριμένη, πέραν της ιστορικής διαδρομής και της  δημοσιογραφικής παράδοσης, είχε καταξιωθεί η συντηρητική μεν πλην όμως άπλετα δημοκρατική και ελευθερόφρονη δημοσιογραφία με τρόπο που σπανίζει ακόμη και στις περιώνυμες   εφημερίδες της Αθήνας και των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Ήθος, κυνήγι της αλήθειας και ανάδειξη των μεγάλων αναπτυξιακών αγωνιών της ευβοϊκής κοινωνίας. Η ιστορική και ηθική παρακαταθήκη αυτής της ευβοϊκής δημοσιογραφίας δεν πρέπει να σβήσει και να αφεθεί στην λήθη που επιτείνεται σήμερα από την εύκολη και εν πολλοίς ανεξέλεγκτη ηλεκτρονική φλυαρία των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης που στοχεύουν στον εντυπωσιασμό, στην εξασφάλιση “κτυπημάτων- προβολών” για την προσέλκυση χορηγών, ενίοτε και στην παροχή υπηρεσιών  σε  ιδιοτέλειες και συμφέροντα.
Εντέλει όταν κλείνει μία εφημερίδα κλείνει και μία φωνή για τον πολίτη και την τοπική κοινωνία. Και όταν κλείνουν φωνές και επέρχεται σιωπή κάτι δεν πάει καλά για την Δημοκρατία και την Ελευθερία. Αυτά έχοντες υπόψη ας ευχηθούμε η παρακαταθήκη του ΠΑΝΕΥΒΟΪΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ να παραμείνει ενεργή και να βρεθεί ο νέος της κύκλος στη σοβαρή και δυναμική ευβοϊκή δημοσιογραφία. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει