Το "επιτελικό κράτος" έλυσε και το πρόβλημα των σκουπιδιών της Εύβοιας...;


Οι διθυραμβικές δηλώσεις μετά την σύσκεψη των παραγόντων της Κυβέρνησης, του Περιφερειάρχη, του ΦΟΔΣΑ και της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη σχετικά με την πορεία των έργων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και συνακόλουθα με το τεράστιο πρόβλημα διάθεσης των αστικών απορριμμάτων της Εύβοιας  δεν είναι ασφαλώς ασύνδετες με την τρέχουσα προεκλογική συγκυρία. Ο επισπεύδων Βουλευτής (νέος κοινοβουλευτικός ρόλος και αυτός) δήλωσε ότι το πάλευε επί εννέα μήνες. Γιατί χρειάστηκαν άραγε τόσοι μήνες για να πειστεί η Κυβέρνηση να προχωρήσει και μάλιστα με δημόσιους πόρους τα έργα των ΜΕΑ της Στερεάς Ελλάδας;.

Αλλά ας είναι, ακόμη και η συγκυρία, σε αυτό το ολοκληρωτικά αποτυχημένο «επιτελικό κράτος», μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Καλοδεχούμενες λοιπόν οι διθυραμβικές δηλώσεις εάν υλοποιηθούν στην πράξη και μάλιστα έγκαιρα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ορατό χρόνο παράδοσης και λειτουργίας.

Όλα όμως όσα οδήγησαν σε αυτό το καθυστερημένο αποτέλεσμα (ελπίζουμε) αλλά και στο δήθεν αδιέξοδο που προηγήθηκε (από πότε άραγε την διαχειριστική και πολιτική ανικανότητα των πολιτικών οργάνων την βαπτίζουμε «αδιέξοδο»;) αποτελούν ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων που δεν πρέπει να ξεχαστούν, διότι αν αυτό γίνει θα τις βρίσκουμε πάντα μπροστά μας ως πολίτες. Τέλος, με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων πριν την διάθεση, με την αποκομιδή  στην πηγή, με τα ρεύματα, την συμμετοχή των δημοτών στη εφαρμογή πολιτικών  μείωσης των απορριμμάτων, εκεί, τουλάχιστον στην Εύβοια και κυρίως στην Χαλκίδα, δεν «κουνιέται φύλλο», όλα είναι παραδομένα στο αποτυχημένο (ως  προς το αποτέλεσμα) σύστημα των μπλε κάδων και στην επιχείρηση του γειτονικού ΚΔΑΥ. Η αλλαγή δημοτικής πολιτικής σε άλλη κατεύθυνση, προοδευτική επί της ουσίας (και όχι στους τίτλους)  επειδή θα είναι συμμετοχική  και αποτελεσματική ως προς τον στόχο της μείωσης των απορριμμάτων είναι το μέγα ζητούμενο επί του οποίου οι παρατάξεις, νέες και παλιές, πρέπει να απαντήσουν με καθαρό και ρεαλιστικό προγραμματικό λόγο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει