Αντιπλημμυρική προστασία στον Λήλαντα και αλλού. Ο τόπος δεν μπορεί να αντέξει και άλλη χαλαρή πολιτική ευθύνη.

 

Η οριοθέτηση του Λήλαντα και η αντιπλημμυρική προστασία ιδίως στο τμήμα από γέφυρα Βασιλικού έως τις εκβολές φαίνεται ότι παραμένει στα «αζήτητα» και την θυμούνται όσοι έχουν θεσμική υποχρέωση να την ολοκληρώσουν και να την εφαρμόσουν, μετά από κάθε καταστροφή. Δυόμιση χρόνια μετά την καταστροφική πλημμύρα του Αυγούστου 2020 η ολοκλήρωση της χρονίζουσας επί δέκα πέντε και πλέον χρόνια μελέτης παραμένει άγνωστη ενώ τα εκτελούμενα έργα δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη και ασφάλεια αντιθέτως προβληματίζουν καθόσον όπως καταγγέλλεται  οι παρεμβάσεις προς τις εμβολές ενδέχεται να αντιστρέψουν τον κίνδυνο σε περίπτωση πλημμύρας προς τον οικισμό καταστρέφοντας για άλλη μία φορά περιουσίες και ίσως χάνοντας ανθρώπινες ζωές όπως συνέβη προ δυόμιση ετών. Όσο η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια ο Δήμος, ο καθένας στο ύψος των ευθυνών τους, αν και όπως φαίνεται υπάγονται σε ενιαία κομματική γραμμή, δεν σέβονται την αποστολή τους που είναι η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία ενός αποδεδειγμένα περιβαλλοντικά ευαίσθητου τόπου, ο σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός και υλοποίηση ανθεκτικών υποδομών αλλά αντίθετα επιδίδονται σε παρεμβάσεις ολιγόχρονης και πρόσκαιρης αντοχής, για να ξεμπλέξουν από την ευθύνη ενόψει της τρέχουσας κάθε φορά θητείας τους, ο κίνδυνος της επόμενης καταστροφής θα είναι αναπόφευκτος. Φαίνεται ότι δεν διδάσκονται από τις καταστροφές της τρέχουσας διοικητικής περιόδου στην Βόρεια και Κεντρική Εύβοια. Αντίθετα, αντιλαμβάνονται κοντόφθαλμα ότι εκτρέφονται πολιτικά και πελατειακά από την μετακαστροφική διαχείριση «εμπορευόμενοι» υποσχέσεις, μετάνοιες και αναθέσεις έργων για τα οποία δίνουν τεράστια σημασία στη διαχείρισή τους και αδιαφορούν  για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους τόσο ως προς τον χρόνο όσο και ως προς την ποιότητα.

Τα ερωτήματα όμως πρέπει να τους τεθούν αμείλικτα, σε δημόσιο διάλογο, όχι στους μονολόγους ανακοινώσεων και επικοινωνιακών μηνυμάτων. Τι συντελέστηκε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2020 έτσι ώστε η αντιπλημμυρική προστασία στον Λήλαντα εν προκειμένω αλλά και στον Μεσσάπιο και στα Πολιτικά να έχει σχεδιαστεί και να έχει υλοποιηθεί με όρους αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποτροπής αντίστοιχων καταστροφών στο μέλλον; Τι άλλαξε στην ποιότητα και στην ανθεκτικότητα των υποδομών που έχουν αποκατασταθεί; Θα αντέξουν οι υποδομές; Είναι ασφαλείς οι κάτοικοι και οι  περιουσίες τους;

Επειδή, έτσι και αλλιώς, η ώρα της κρίσης φθάνει και οι πολίτες της πολύπαθης Εύβοιας θα κληθούν να αποφασίσουν διαδοχικά, είναι σκόπιμο να δοθούν εξηγήσεις, αποδείξεις αλλά και να καταστρωθούν εναλλακτικές πολιτικές προγραμματικές προτάσεις. Ο τόπος δεν μπορεί να αντέξει και άλλη χαλαρή πολιτική ευθύνη.

Αλλά τι γράφω τώρα; Εδώ και δυόμιση χρόνια οι γέφυρες του Λήλαντα παραμένουν πεσμένες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει