Η Αλλαγή και όχι η "πολιτική σταθερότητα" του ισχύοντος συσχετισμού δυνάμεων είναι το διακύβευμα



Η πιθανή πλέον διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών έως και αργά την άνοιξη, δηλαδή μετά από επτά έως εννέα μήνες  και η παράλληλη προεκλογική διεργασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές των οποίων οι συνδυασμοί πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε έντεκα μήνες από σήμερα διαμορφώνει ένα πολύπλοκο πολιτικό πεδίο μέσα στο οποίο τα πολιτικά κόμματα και τα συστήματα συμφερόντων που τα διεμβολίζουν καλούνται να οργανώσουν και να εκτελέσουν τα σχέδιά τους.

Μέσα σε αυτό το πεδίο δεν θα αναμετρηθούν από την μία πλευρά η σταθερότητα και από την άλλη η αστάθεια και η ακυβερνησία αλλά πρώτα απ΄όλα η δημοκρατική πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η αυταρχική συγκεντρωτική διακυβέρνηση που ασκεί την εξουσία για λογαριασμό των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Η πολιτική σταθερότητα συνεπώς δεν είναι το μείζον διακύβευμα για τις εκλογές που έρχονται, όχι γιατί προτιμάται η αστάθεια, αλλά γιατί η πραγματική πολιτική σταθερότητα απαιτεί πολυεπίπεδη δημοκρατική διακυβέρνηση, αλλαγή του συγκεντρωτικού κράτους, απελευθέρωση της πολιτικής από την αγορά, απαιτεί πλατιά συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα πεδία άσκησης της πολιτικής εξουσίας. Συνεπώς απαιτείται η Αλλαγή του υφιστάμενου συσχετισμού δυνάμεων και η επικράτηση ενός νέου συσχετισμού που στοχεύει σε ένα νέο σύγχρονο δημοκρατικό σύστημα εξουσίας με πρόταγμα την κοινωνική δικαιοσύνη και την εξάλειψη των νέων ανισοτήτων που αναπόφευκτα παράγονται στην εποχή της ψηφιακής «επανάστασης» και της κλιματικής απειλής.

Της πολιτικής σταθερότητας, με το περιεχόμενο που επιχειρούν να δώσουν όσοι δεν θέλουν Αλλαγή, προέχει η Αλλαγή γιατί αυτή θα απελευθερώσει την κοινωνία και θα ανοίξει τον δρόμο για την συμμετοχική δημοκρατική σταθερότητα. Της πολιτικής σταθερότητας που  βασίζεται στην παγίωση του σημερινού ατελούς διπολισμού προέχει η ανατροπή του διπολισμού αυτού με την προώθηση μίας νέας ηγεμονίας των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατικής ευρωπαϊκής αριστεράς.

Γιαυτό η «πολιτική σταθερότητα», την οποία εντέχνως καλλιεργούν και «υψηλόβαθμα στελέχη» με άρθρα τους στον κυριακάτικο τύπο,  γίνεται εμπόδιο στην Αλλαγή η οποία όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία για τους πολίτες και την κοινωνία. Η δική μας  δημοκρατική σταθερότητα είναι το διακύβευμα της Αλλαγής και της ανάκτησης της ηγεμονίας από ένα ΠΑΣΟΚ που ανταποκρίνεται στον ιστορικό του ρόλο και προορισμό που δεν είναι αυτός που επιθυμούν κάποιοι δηλαδή να καταλήξει δεκανίκι της Συντήρησης και μάλιστα στην πιο εξουσιομανή εκδοχή της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει