3η Σεπτέμβρη 1974 - 3η Σεπτέμβρη 2022.



Η σημερινή επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτέμβρη 1974, μας βρίσκει σε καιρούς αναζητήσεων και ελπίδων αλλά και νέων προκλήσεων για την αναγέννηση, το νέο ξεκίνημα της παράταξης του δημοκρατικού σοσιαλισμού που πριν από 48 χρόνια ιδρύθηκε με την καθοδήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Η παράταξη που άλλαξε την Ελλάδα, οδήγησε την κοινωνία στο προσκήνιο, βάθυνε την Δημοκρατία, εμπέδωσε την εθνική συμφιλίωση και την εθνική αξιοπρέπεια. Η παράταξη που άπλωσε την εξουσία κοντά στον λαό με την προώθηση της αποκέντρωσης και την απελευθέρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η πορεία της, στο τέλος της διαδρομής δεν είναι αντίστοιχη της αγωνιστικής, απελευθερωτικής αφετηρίας.

Σήμερα όμως οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες απαιτούν μια νέα αγωνιστική, απελευθερωτική, σύγχρονη παράταξη του αναγεννημένου δημοκρατικού σοσιαλισμού, προορισμένη να ηγηθεί του προοδευτικού πόλου για την ανάκτηση της ιδεολογικοπολιτικής ηγεμονίας.

Ο σύγχρονος δημοκρατικός σοσιαλισμός, η ριζοσπαστικοποίηση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, μετά το τέλος των δεξιόστροφων ψευδαισθήσεων της, γίνεται πρωτοπόρος και εγγυητής στην διεκδίκηση και στην κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, στην επαναθεμελίωση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων υπό τις συνθήκες των νέων ανισοτήτων που έφερε η παγκοσμιοποίηση αλλά και η καθοδηγούμενη από τις νεοφιλελεύθερες ελίτ τέταρτη βιομηχανική "επανάσταση". Οι δημοκράτες σοσιαλιστές αγωνίζονται για την νέα κοινωνική απελευθέρωση, την πραγματική κοινωνική δημοκρατία, την ανθεκτικότητα των πόλεων και των κοινωνιών στις απειλές που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή, την πολιτική συμμετοχική οικολογία, για την πραγματική συμμετοχική πολιτική δημοκρατία, για την άσκηση της εξουσίας με όρους διαφάνειας και λογοδοσίας πλησιέστερα στον πολίτη και με την ενεργή συμμετοχή του, για το ξερίζωμα των πελατειακών σχέσεων που τελικά υπονομεύουν την δημοκρατική εξουσία και θεριεύουν τις ελίτ που εκμεταλλεύονται προς όφελος τους τους θεσμούς με την διαπλοκή και την διαφθορά.

Σήμερα η 3η Σεπτέμβρη 1974, γίνεται πηγή έμπνευσης και αποφασιστικότητας για νέους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, για την αναγέννηση της παράταξης, για ένα νέο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ηγεμονική δύναμη της ευρωπαϊκής αριστεράς στην Ελλάδα.

Η 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει