Ένας Τουριστικός Οδηγός "Ζωοδόχος Πηγή" για την Οκτωνιά

Ο Σύνδεσμος των Απανταχού Οκτωνιατών «Η Ζωοδόχος Πηγή» συνεχίζει την ιστορική του αποστολή, δηλαδή γίνεται πράγματι η ζωοδόχος πηγή της Οκτωνιάς με τις εύστοχες και δημιουργικές πρωτοβουλίες του. Αυτή η προοδευτική ζωοδόχος πηγή αποκτά ιδιαίτερη σημασία αυτές τις ατέρμονες μέρες της κρίσης όπου άλλοι διοικητικοί και κοινωνικού θεσμοί της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας αδυνατούν να ανταποκριθούν έστω στο «ύψος στο περιστάσεων».
Ένα από τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών του Συνδέσμου είναι και η έκδοση και διάδοση ενός Τουριστικού Οδηγού με τίτλο: “ΟΚΤΩΝΙΑ: Φύση, Ιστορία, Τέχνη, Παράδοση, Αξιοθέατα και Σύγχρονη Ζωή”. Ο Οδηγός είναι δίγλωσσος, δηλαδή τα ίδια κείμενα μεταφράζονται και στα Αγγλικά (“OKTONIA, Nature, History, Art and Tradition, Sightseeings and Modern Life”).
Τουριστικοί Οδηγοί εκδίδονται πολλοί. Δεν έχω ξαναδεί όμως τόση σφαιρική παρουσίαση του τόπου, της κοινωνίας, του πολιτισμού και της ιστορίας με λιτό κείμενο, περιεκτικό, γραμμένο σε άψογη γλώσσα, με τις σημαντικότερες εικόνες ενός τόπου που διψάει για ζωή, που καλεί τον επισκέπτη να γνωρίσει την Οκτωνιά για να ζήσει στην Οκτωνιά πραγματικά ξεχωριστές στιγμές επιστροφής στο ελληνικό τοπίο και στο ελληνικό χωριό.
Τα κείμενα είναι της Προέδρου του Συνδέσμου κ. Παναγιώτας Γκαρούτσου- Λυμπεροπούλου και της εκπαιδευτικού και Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Αυλωναρίου κ. Σοφίας Μπουλή, κόρης του Αξέχαστου Τάσου Μπουλή. Φωτογραφίες διέθεσαν επιφανείς Οκτωνιάτες και φίλοι της Οκτωνιάς. Μετάφραση του κειμένου στα Αγγλικά είναι της Βασιλικής Κωνσταντίνου Ρόγκα, Καθηγήτριας Αγγλικών στην Χαλκίδα.
Ακόμη και οι διαφημιστικές καταχωρήσεις των καταστημάτων του χωριού είναι ιδιαίτερα προσεγμένες και καλαίσθητες, κατατοπιστικές για τον επισκέπτη του χωριού.
Ο Τουριστικός Οδηγός έχει ανέβει και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου  http://oktonia.weebly.com/ 
Πολλά εύγε στον Σύνδεσμο και στους συντελεστές της έκδοσης!!!
Οφείλω, τέλος, να καταθέσω μία ενδεχομένως απαισιόδοξη διαπίστωση. Από το 2011 και μετά, στα χρόνια της κρίσης και της αποσύνθεσης του κοινωνικού και διοικητικού ιστού, ίσως το μοναδικό χωριό της περιοχής που κινείται αντίστροφα προς την ανάπτυξη είναι η Οκτωνιά. Αυτό το πετυχαίνει γιατί υπάρχουν Ζωοδόχες Πηγές που συνδέουν την τοπική της κοινωνία, δηλαδή δημιουργικοί φορείς της και πρωτοβουλίες πολιτών (πχ. Ομάδα Καταρράκτης) με προεξάρχοντα τον Σύνδεσμο των Απανταχού Οκτωνιάτων.
Ο Τουριστικός Οδηγός είναι ο καθρέπτης αυτής της προσπάθειας. Τα άλλα χωριά και οι πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς των κοινοτήτων τους πρέπει να παραδειγματιστούν και να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο της «Ζωοδόχου Πηγής». Αξίες όπως αγάπη για την τοπική παράδοση, ανοικτόμυαλη αγροτουριστική επιχειρηματική πρωτοβουλία, ήθος και δημοκρατική συνείδηση, ανοικτόμυαλη κοινωνική δράση, γνήσιος δημιουργικός εθελοντισμός πρέπει να επιστρέψουν στις τοπικές κοινωνίες. Είναι η μοναδική εγγύηση για την αντίσταση στην παρακμή και για την ανάκτηση του δρόμου της ανάπτυξης. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει