Ο Δήμος Αθηναίων χαράζει δρόμους για την συμμετοχική τοπική δημοκρατία

Ο Δήμος Αθηναίων και ειδικότερα ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης με μία πρόσφατη πρωτοβουλία τους χάραξαν νέους δρόμους για την συμμετοχική τοπική δημοκρατία. Θέτουν σε δημόσια διαβούλευση την αξιοποίηση τεσσάρων δημοτικών ακινήτων και ζητά από τους πολίτες, τους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και τους εκπροσώπους τις κοινωνίας των πολιτών να καταθέσουν την γνώμη και την πρότασή τους. Φανταστείτε αυτό να γίνεται σε όλο και περισσότερους Δήμους της χώρας, ή ακόμη και σε όλους. Όχι μόνο για το αντικείμενο της αξιοποίησης ακινήτων αλλά για κάθε μεγάλο ζήτημα που αφορά το παρόν και μέλλον της πόλης. Έτσι η τοπική συμμετοχική δημοκρατία γίνεται πράξη και επιβεβαιώνει την ρεαλιστική της διάσταση την οποία έχουν δυστυχώς θάψει να κομματικά και μιντιακά συστήματα που αποθεώνουν την χειραγωγημένη αντιπροσωπευτική δήθεν δημοκρατία ενώ συνήθως απαξιώνουν την αδιαμεσολάβητη συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Στόχος της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής διαβούλευσης, που θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουνίου είναι η κατάθεση προτάσεων, ιδεών και εμπειριών για τον τρόπο λειτουργίας:
1) του κτιρίου του ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής 8,
2) του διατηρητέου κτιρίου, επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34
3)  του Σεράφειου Κολυμβητηρίου - αθλητικού πολιτιστικού κέντρου
4) και της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στην οδό Φωκίωνος Νέγρη
Οι απόψεις κατατίθενται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://consultations.daem.gr
Ήδη, το πρώτο σημαντικό βήμα της διαβούλευσης έγινε στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, όπου η διαδικασία αυτή εισήλθε ήδη στην επομένη φάση με την έκθεση, από αύριο Παρασκευή, περίπου των 470 πρώτων ιδεών από 200 δημότες, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση  και εξέφρασαν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την επαναλειτουργία της ανακαινισμένης Δημοτικής Αγοράς.
Προτεραιότητα του δήμου Αθηναίων είναι η συμμετοχή των πολιτών, των φορέων,  της Κοινωνίας των Πολιτών, των Πανεπιστημίων και των Επιμελητηρίων σε ένα ευρύ δημοκρατικό δίκτυο δημόσιας συζήτησης για την εικόνα και την λειτουργία της πόλης, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

Τα τέσσερα έργα του δήμου Αθηναίων χρηματοδοτούνται  από ευρωπαϊκούς πόρους, στο πλαίσιο του μεγάλου αναπτυξιακού προγράμματος, «Έργο Αθήνα» και ολοκληρώνονται το διάστημα 2015 - 2016.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει