Από τον δικαστικό χάρτη της Εύβοιας δεν πρέπει να απουσιάζει το "Περιφερειακό Πρωτοδικείο" (Ειρηνοδικείο) Αλιβερίου

 


Η επικείμενη νομοθετική  πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την αναδιάταξη του δικαστικού χάρτη της χώρας έχει αναστατώσει τον νομικό κόσμο. Η ανάγκη για επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης είναι αδήριτη. Κανείς δεν έχει αντίρρηση.  Η ενοποίηση της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης με την ενσωμάτωση των Ειρηνοδικείων στα Πρωτοδικεία θα μπορούσε ίσως να είναι μία εκδοχή όχι όμως η πρωτεύουσα. Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, η  αύξηση του αριθμού των δικαστών και ο αυστηρότερος εσωτερικός αυτοέλεγχος του δικαστικού σώματος θα έλυναν πολλά από τα προβλήματα καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης. Η μεταφορά ύλης στους δικηγόρους, όπως ορθά προαναγγέλλεται, επίσης θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των δικαστικών λειτουργών.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να διαγνώσει έστω αυτές τις περιφερειακές αιτίες που εμποδίζουν την γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης σε σχέση με τα Ειρηνοδικεία της επαρχίας. Το Ειρηνοδικείο είναι ο οικείος δικαστικός θεσμός για τους πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών και κυρίως γιατί λόγω της αρμοδιότητά τους σε αυτό προσέφευγαν για τις συνήθεις προστριβές στα χωράφια, στα βοσκοτόπια και εν γένει στις φιλονικίες στο πλαίσιο του χωριού. Με την πάροδο του χρόνου και την αστυφιλία, τα χωριά άδειασαν, τα κεφαλοχώρια παρήκμασαν και πολλά Ειρηνοδικεία καταργήθηκαν.

Σήμερα όμως επιδιώκεται ταυτόχρονα κατάργηση και ενσωμάτωση όλων των Ειρηνοδικείων και διατήρηση ορισμένων ως έδρες Περιφερειακών Πρωτοδικείων.  Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού στην Εύβοια λέγεται ότι θα διατηρηθούν ως Περιφερειακά Πρωτοδικεία στην Ιστιαία και στην Κάρυστο. Λύση λογική εάν ο σχεδιασμός γίνεται επί χάρτου. Αυτό οδηγεί στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων Κύμης και Ταμυνέων (Αλιβερίου). Η εξέλιξη αυτή δεν μπορεί παρά να βρίσκει αντίθετο τον νομικό κόσμο της περιοχής Κύμης Αλιβερίου αλλά και την Σκύρο. Ο νομικός κόσμος, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές σε καθημερινή βάση κινούνται γύρω από το Ειρηνοδικείο. Η κινητικότητα αυτή αποτυπώνεται σε πίνακες πράξεων που διεκπεραιώνει το Ειρηνοδικείο και αποδεικνύουν την δυναμικότητά του.

Ειδικότερα, το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων (Αλιβερίου) στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο το οποίο έχει ανακαινισθεί και πληροί τις προϋποθέσεις ανάπτυξής του. Δυστυχώς το Ειρηνοδικείο της Κύμης που εξυπηρετεί και την Σκύρο δεν έχει κατάλληλη κτιριακή υποδομή καθώς ουσιαστικά χρειάζεται ανοικοδόμηση.

Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό Δήμος της Εύβοιας με πλούσια οικονομική δραστηριότητα σε όλους του τομείς, ενεργειακό κέντρο, και κυρίως είναι στο κέντρο της Νότιας Εύβοιας. Με τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου συνδέεται άμεσα η Σκύρος και διαμέσου αυτού οι Σκυριανοί οδεύουν προς Χαλκίδα και Αθήνα. Στο  Δήμο Κύμης Αλιβερίου διαπιστώνεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση νομικών επαγγελματιών, Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων, μετά την Χαλκίδα.

Εάν τα Ειρηνοδικεία Αλιβερίου και Κύμης καταργούμενα συγχωνεύονται στο Ειρηνοδικείο Χαλκίδας καταλαβαίνει κανείς πόσο δαπανηρή θα γίνει η προσφυγή στη δικαιοσύνη σε υποθέσεις αρμοδιότητας ειρηνοδικείου για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου Κύμης Αλιβερίου ή ακόμη χειρότερα της Σκύρου.

Λύση υπάρχει: Λόγω της υφιστάμενης κτιριακής υποδομής αλλά και της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού επαγγελματιών νομικών είναι μάλλον λογικός μονόδρομος η διατήρηση και αναβάθμισή του  του Ειρηνοδικείου Αλιβερίου και η μετεξέλιξή του σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Είναι αδιανόητο ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου να μην έχει δικαστική δομή. Το Περιφερειακό Πρωτοδικείο (Ειρηνοδικείο) Αλιβερίου εξυπηρετεί  αμεσότερα του Σκυριανούς. Αποσυμφορίζει το κεντρικό Πρωτοδικείο. Δεν απαιτείται κόστος υλικοτεχνικής υποδομής ούτε επιπλέον δημόσια δαπάνη διότι στεγάζεται σε δημόσιο κτίριο.

Ενόψει της διαβούλευσης για τον νέο δικαστικό χάρτη η πρότασή μου είναι να μείνει έδρα του Περιφερειακού Πρωτοδικείου-Ειρηνοδικείου το Αλιβέρι και ενώνω την φωνή μου με τον νομικό κόσμο της περιοχής και τους φορείς του Δήμου Κύμης Αλιβερίου για τον σκοπό αυτόν.

 

Δημήτρης Ι. Κατσούλης

Δικηγόρος

Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει