Η κυβερνητική πολιτική μοιράζει κέρδη στους λίγους και ακρίβεια και φτώχεια στους πολλούς.

 


Η ακρίβεια που μαστίζει τους Έλληνες καταναλωτές και τους προϋπολογισμούς των μεσαίων και ασθενέστερων νοικοκυριών δεν είναι μία αναπόφευκτη συνέπεια της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που ενδυναμώθηκε από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Αυτές είναι συνέπειες που αφορούν την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία. Στην Ελλάδα η ακρίβεια είναι εντονότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πράγμα που σημαίνει ότι η κυβερνητική πολιτική είναι αναποτελεσματική ή και ότι είναι αγκυρωμένη στις ιδεολογικοπολιτικές της επιλογές να μην αγγίξει τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων που κατέχουν μεγάλο πλούτο αλλά να μοιράζει την ακρίβεια και την φτώχια στους πολλούς. Η συνεχής ανοδική πορεία του πληθωρισμού, που ξεκίνησε πριν τον πόλεμο και το διευρυνόμενο διαρκώς άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δείκτη, αποδεικνύει ότι τα κυβερνητικά άλλοθι έχουν καταρρεύσει.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι σταθερά υψηλότερος από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη όλους τους τελευταίους μήνες.

Με βάσει τα στοιχεία της EUROSTAT ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι 45% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι 50% μεγαλύτερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης;

Η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα είναι 2,45 ευρώ, ενώ στην Ιταλία, που προχώρησε στη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, είναι περίπου 1,90 ευρώ.

Η εκτίναξη του ετήσιου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά το μήνα Μάιο στο 11,3%, όχι μόνο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας για τα δύσκολα που είναι μπροστά μας, αλλά αποδεικνύει περίτρανα την αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών ημίμετρων.

Μόνιμα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, είναι οι καταναλωτές και ειδικά οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι, που θα έχουν μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης, καθώς οι αυξήσεις στα τρόφιμα και την ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερες έως και πολλαπλάσιες του μεσοσταθμικού 11,3%.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, παρά τη… διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν χάσει το 9,9% της αγοραστικής τους δύναμης. Ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης -καθεστώς με το οποίο εργάζονται σχεδόν 700.000, κυρίως νέοι- καταγράφει απώλεια 28%.

Επαναλαμβάνουμε, για άλλη μία φορά, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής:

             Πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος

             Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ΦΠΑ στα καύσιμα

             Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η εξέλιξή του να είναι ευθύνη των κοινωνικών εταίρων, μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει