Άλλη μία μέρα "χωρίς σκοπό" για την Ελλάδα της Χρεοκοπίας

Τούτη την ώρα, αλλά και κάθε ώρα, αξία έχει η ειλικρίνεια και η σαφήνεια των λόγων που εκφέρουν οι Ηγέτες. Περιμένει ο πολίτης από τον Πρωθυπουργό να του εξηγήσει γιατί ενώ τον καλεί να πει ΌΧΙ στην λιτότητα και τα μνημόνια, πριν από λίγες ώρες, για μία ακόμη φορά, πρότεινε συμφωνία με μέτρα λιτότητας και πρότεινε επίσης νέο πρόγραμμα που ασφαλώς προϋποθέτει μνημόνιο. Πρότεινε μάλιστα πακέτο μέτρων που ελάχιστα διαφέρουν από εκείνα για τα οποία καλεί τον λαό να ψηφίσει ΟΧΙ.
Υποστηρίζει ότι το ΟΧΙ δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ όταν ένα μεγάλο μέρος της Κυβέρνησης δε το αφήνει η «χαρά της δραχμής» να κρυφτεί. Δεν μας είπε τι θα κάνει εάν μετά το ΟΧΙ το οποίο προσδοκούν συγκεκριμένοι και γνωστοί κύκλοι των πιστωτών προεξάρχοντος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, οι πιστωτές κόψουν τις γέφυρες ή οχυρωμένοι πίσω από την αδιαλλαξία τους ωθήσουν την Ελλάδα αναγκαστικά στην έξοδο από το Ευρώ. Όσο δεν απαντά σε αυτές τις πιθανότητες δεν μπορεί να πείσει για την ειλικρίνεια της βούλησης να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Τελικά δεν μπορούν να συναθροιστούν στο ΟΧΙ και οι οπαδοί της Δραχμής και οι υποστηρικτές της παραμονής στην Ευρωζώνη.
Αυτό το Δημοψήφισμα δεν έπρεπε να γίνει  τώρα που η Ελλάδα είναι έωλη χωρίς πρόγραμμα και  χρεοκοπημένη και δεν έπρεπε να γίνει με ένα ασαφές και ήδη ανύπαρκτο ερώτημα. Όσο δεν ματαιώνεται τόσο επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι πρόκειται για  δημοψήφισμα εξόδου από την Eυρωζώνη. Η πρόδηλη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων δημοκρατικού διαλόγου και ισηγορίας μεταξύ των δύο απαντήσεων, η διαμόρφωση του ίδιου του ενιαίου ψηφοδελτίου με την πρόταξη του ΟΧΙ αλλάζοντας την αλφαβητική και νοηματική σειρά, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με ΠΝΠ και η μεταφορά του κέντρου βάρους από τις Επιτροπές Υποστήριξης στους κομματικούς μηχανισμούς, όλα αυτά και αρκετά ακόμη δεν αφήνουν περιθώρια έξωθεν καλής μαρτυρίας.
Την Δημοκρατία δεν την υπερασπίζεσαι ούτε την θωρακίζεις όταν την μεταχειρίζεσαι υποταγμένη στις κομματικές σκοπιμότητες. Η Δημοκρατία υπάρχει ή δεν υπάρχει μόνο μέσα από την πολιτική και θεσμική πράξη και λειτουργία. Ούτε την Δημοκρατία μπορείς να την μακιγιάρεις για να χωρέσει σαν μάσκα στα μούτρα του ακροδεξιού λαϊκισμού και της ναζιστικής βρώμας.
Τέλος, οι διεθνείς σχέσεις θεμελιώνονται στο νόμο της ισχύος και στην αξιοπιστία. Οι δυνατοί συνήθως μιλούν με την ισχύ και οι λιγότερο δυνατοί δεν έχουν καλύτερο όπλο από την αξιοπιστία, γιατί με αυτήν θα κτίσουν συμμαχίες και συσχετισμούς για να δυναμώσουν την ισχύ τους. Όταν ακυρώνεις την αξιοπιστία σου και την αξιοπιστία της χώρας σου τότε θα υποστείς την υποταγή και εν προκειμένω την απομόνωση. Αυτό το 18-1 προβληματίζει. Ο Ηγέτης πρέπει να ξέρει και να πείσει τον πολίτη και τον λαό ότι είναι σε θέση να το αλλάξει. Διότι αυτόν μπορεί να τον βολεύει αλλά για την πατρίδα που τον εμπιστεύτηκε είναι ήττα και εξευτελισμός.

Δυστυχώς, λίγες ώρες μετά το πέρασμα πιο βαθιά στην  επίσημη χρεοκοπία, αποσαφηνίσεις και διαφώτιση για όλα τα παραπάνω που περίμεναν απαντήσεις δεν ήρθαν…. Απλώς και σήμερα έγινε μία «άσκηση θάρρους» των ημετέρων με όρους που βαθαίνουν τον διχασμό και την  πόλωση την ώρα που η Ελλάδα έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη το οξυγόνο της Εθνικής Ενότητας και του κοινού, ενιαίου διαπραγματευτικού λόγου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει