ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει

Από την επίσκεψη του Λουκά Αποστολίδη και της Κατερίνας Καζάνη στις Ροβιές, μετά τον DANIEL και πριν το ELIAS. Από την ενημέρωση ήταν σαφές τι θα ακολουθούσε, η ταχύτητα του χρόνου δεν είχε προβλεφθεί.


Μετά από κάθε θεομηνία και δεν είναι λίγες ΖΟΡΜΠΑΣ, ΖΗΝΟΒΙΑ ΘΑΛΕΙΑ, DANIEL ELIAS, η σκέψη μας αυτονοήτως πηγαίνει στους πολίτες που δοκιμάζονται και σε αυτούς που αγανακτούν, ιδίως όταν ακούν τις Αρχές να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την θεόσταλτη θεομηνία και την "κλιματική αλλαγή". Τα φαινόμενα είναι όντως έντονα. Όχι όμως ικανά να θολώσουν την μνήμη μας:

Μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2021 στην Βόρεια Εύβοια με την εντολή μη κατάσβεσης, όπου μετά από σφαλιάρα ο "πληροφοριοδότης" των ευβοέων την "μάσησε", και τον ερχομό των θεόσταλτων σωτήρων, απανωτές πλημμύρες αποδεικνύουν ότι η αντιπλημμυρική προστασία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν αρκούν οι αριθμοί των εκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται αλλά πρώτα απ΄ όλα χρειάζεται σωστός στρατηγικός σχεδιασμός (ο οποίος κατά την φάση εκτέλεσης δεν θα αποδώσει "ολιστικά" ) αλλά και άμεσα μέσα προστασίας. Η αποκατάσταση των υποδομών και η άρση καταπτώσεων και ο καθαρισμός των ρεμάτων ή οι αποκαταστάσεις ζημιών του οδικού δικτύου δεν είναι τα ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται η περιοχή αλλά εργασίες άμεσης ανάγκης που ασφαλώς και αυτές απαιτούν ποιότητα έλεγχο και τεχνική αρτιότητα.

Ο Μητσοτάκης και συνακόλουθα ο "πειθήνιος κομματικός του εκπρόσωπος στην Περιφέρεια αλλά και όσοι στην δημοτική αυτοδιοίκηση σιγοντάρουν την Νέα Δημοκρατία (γιατί η Αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη) όπως γράφει ο κατάλογος του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Εύβοια δρομολόγησαν: "Αποκαταστάσεις ζημιών και νέες υποδομές | 154,7 εκατ. € • 120,1 εκατ. € σε έργα αποκατάστασης και πρόληψης της Περιφέρειας και των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας

• 34,6 εκατ. € σε έργα αποκατάστασης και πρόληψης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας"

και ειδικότερα: "Αντιπλημμυρικά έργα Αποκατάσταση βλαβών των υποδομών αρμοδιότητας ΠΕ Ευβοίας και εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή των δήμων Μαντούδου - Λίμνης Αγ. Άννας & Ιστιαίας - Αιδηψού λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών (8.2021)

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το Νομό Εύβοιας από τις 03 Αυγούστου 2021, προκλήθηκαν βλάβες σε δημόσιες υποδομές αρμοδιότητας Π.Ε. Εύβοιας και σε λοιπές ιδιοκτησίες, με συνέπεια την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας & του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, και την ανάγκη εκτέλεσης έργων για την αποκατάσταση των βλαβών και την αντιπλημμυρική προστασία. Προϋπολογισμός: 39,8 εκατ. €

Κατεπείγουσα ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της δημοτικής κοινότητας Ιστιαίας του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού μετά την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού τον Αύγουστο του 2021 Προϋπολογισμός: 16 εκατ. €

Επείγουσες παρεμβάσεις εντός των οικισμών Αγκαλής (παραλία Αγίας Άννας) και Ροβιές για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 Προϋπολογισμός: 15,4 εκατ. €. Τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες βλάβες σε δίκτυα υποδομών και ιδιοκτησίες. Λόγω της γεωγραφικής θέσης τους, οι οικισμός Ροβιές και Αγκάλη του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έναντι του πλημμυρικού κινδύνου. Για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων, ο Δήμος Μαντουδίου έχει σχεδιάσει στοχευμένες και άμεσες παρεμβάσεις με σκοπό την αποκατάσταση των βλαβών σε τεχνικά του οδικού δικτύου και την βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών μελέτης, μέσω της συντήρησης/αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων και της ανάπτυξης δικτύου απαγωγής των όμβριων υδάτων. Πρόοδος υλοποίησης: Το έργο εντάχθηκε τον 12.2022. Προϋπολογισμός: 15,2 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2023". Αυτα αυτολεξεί γράφει ο κατάλογος έργων για την Στερεά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πολλά αυτά δεν έγιναν άλλα ξεκίνησαν και άλλα βολοδέρνουν στα τερτίπια των εργολάβων (πάντα με απευθείας ανάθεση σε κλειστό αριθμό) τα οποία διεκπεραιώνει πειθήνια η Περιφέρεια. Αυτή ρυθμίζει και αναθέτει και τα "μεγάλα" έργα των Δήμων.

Σήμερα όλα δείχνουν ότι έγινε είναι σαν να μην έγινε. Όλα επαναλαμβάνονται από την αρχή.

Συνεπώς κάτι πρέπει να αλλάξουμε και κάτι πρέπει να γίνει:

Πρέπει να αλλάξουμε την Περιφερειακή Αρχή και τον τρόπο στρατηγικής και επιχειρησιακής διαχείρισης των αντιπλημμυρικών έργων που κάποια από αυτά λειτουργούν και "πλημμυρικά"

Πρέπει να παρέμβουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η Δικαιοσύνη και να ελεγχθούν έργα, καθυστερήσεις παραλείψεις. Δεν μπορεί άλλο να κρύβονται οι ευθύνες κάτω από την λάσπη.

Τέλος με σοβαρότητα Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ με διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού να καταστρώσει ένα σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανθεκτικότητας το οποίο να βγει μέσα από την Τοπική Κοινωνία, να είναι δικό της και να υλοποιηθεί με διαφάνεια λογοδοσία και ανθεκτικότητα. Οι θεόσταλτοι να πάνε από κει που ήρθαν. Ο τόπος δεν αντέχει άλλη καταστροφή ούτε άλλο «άχυρο»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.