Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

  


Η Τεχνόπολη του Ευρίπου καταστρώθηκε νομοθετικά με το άρθρο 18 του Ν. 4589/2019 (ΦΕΚ Α’ 13/29.01.2019 ) το οποίο ορίζει ότι: «1. Στο Ε.Κ.Π.Α. δημιουργείται Τεχνόπολη - Σύμπλεγμα Τεχνολογίας, Τέχνης και Πολιτισμού (Τεχνόπολη Ευρίπου) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της Χαλκίδας, ως χώρος ανάπτυξης καινοτόμων ερευνητικών, αναπτυξιακών και πολιτιστικών δομών. Η οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία της Τεχνόπολης ανατίθεται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Ε.Κ.Π.Α. που ιδρύθηκε με το π.δ. 29/1993 (Α΄ 11), εκτός αν εγκαθίστανται στην Τεχνόπολη ακαδημαϊκές μονάδες του Ε.Κ.Π.Α. οπότε είναι αρμόδια η Σύγκλητος. Με απόφαση του Πρύτανη, η οποία εγκρίνεται από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, παραχωρείται κατά χρήση στην Εταιρεία έκταση του Πανεπιστημίου, καθώς και η έκταση του επόμενου εδαφίου ή τμήμα αυτής, για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της Τεχνόπολης. Με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων μπορεί να παραχωρείται δωρεάν η χρήση δημοτικών ακινήτων στο Ε.Κ.Π.Α. για τη λειτουργία της Τεχνόπολης και για άλλες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις του Ε.Κ.Π.Α. 2. Στην Τεχνόπολη πραγματοποιούνται ερευνητικές δράσεις και μπορεί να εγκαθίστανται με απόφαση της Συγκλήτου εργαστήρια και δομές του Ε.Κ.Π.Α. με καινοτόμο ερευνητική, πολιτιστική και αναπτυξιακή δραστηριότητα. 3. Με απόφαση της Συγκλήτου συγκροτείται πενταμελής επιστημονική επιτροπή που αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. καθηγητές α΄ βαθμίδας ή της βαθμίδας του αναπληρωτή καθηγητή του Ε.Κ.Π.Α. Η Επιτροπή εισηγείται στη Σύγκλητο και στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Ε.Κ.Π.Α. για κάθε θέμα της αρμοδιότητάς τους σχετικά με τη λειτουργία της Τεχνόπολης και είναι αρμόδια για τη σύνταξη του Κανονισμού της Τεχνόπολης, ο οποίος εγκρίνεται από τη Σύγκλητο. Στην επιτροπή αυτή μπορεί να ανατίθεται, ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ο σχεδιασμός, ο συντονισμός, η εγκατάσταση, η λειτουργία και η εποπτεία των ερευνητικών, αναπτυξιακών, πολιτιστικών και λοιπών δομών και δραστηριοτήτων της Τεχνόπολης, για κάθε θέμα της αρμοδιότητας της Εταιρείας Διαχείρισης. Η θητεία των μελών της επιστημονικής επιτροπής είναι τετραετής, με δυνατότητα ανανέωσης. Τα μέλη της Επιτροπής δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σ’ αυτή, εκτός από τα οδοιπορικά τους έξοδα, δηλαδή ημερήσια αποζημίωση, έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Δ.9 της παρ. Δ΄ του ν. 4336/2015 (Α΄ 94) και με την επιφύλαξη της παραγράφου 7 του άρθρου 6 της υποπαραγράφου Δ.9 της παραγράφου Δ΄ του ίδιου νόμου.»


Έκτοτε όμως καμία εξέλιξη δεν αναγγέλθηκε ούτε προφανώς έχει επέλθει. Ο  θεσμός της Τεχνόπολης του Ευρίπου σε συνδυασμό και με το Συγκρότημα του Ευρίπου ( https://negropontepolitico.blogspot.com/2018/05/blog-post_23.html )που καταστρώθηκε με τα άρθρα 14 και 15 του ιδίου Νόμου, αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για την είσοδο της Εύβοιας και μάλιστα της λειτουργικής περιοχής της Χαλκίδας στον κόσμο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά διότι σκοπός της Τεχνόπολης είναι η ίδρυση και συνέργεια  ερευνητικών, αναπτυξιακών και πολιτιστικών δομών που θα συνδέσουν άμεσα και παραγωγικά το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου και την βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων Σχηματαρίου, με την λειτουργική περιοχή της Χαλκίδας και την ευρύτερη περιοχή και καθιστούν τον Δήμο Χαλκιδέων επίκεντρο καινοτόμων συνεργειών δημιουργώντας υπεραξία προς όφελος της πόλης αλλά και της Εύβοιας. Την υπόθεση της Τεχνόπολης του Ευρίπου στήριξε εξ αρχή η Δημοτική Αρχή Παγώνη με το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Χαλκιδέων με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πλην όμως μετά το 2019 το ενδιαφέρον φαίνεται να έχει ατονίσει.



Η προοπτική της επανεκκίνησης είναι όσο ποτέ άλλοτε συνυφασμένη με την στρατηγική για την πολύπτυχη εξωστρέφεια της Πόλης. Ο Δήμος Χαλκιδέων οφείλει να ξαναπιάσει το νήμα και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Η πραγμάτωση της Τεχνόπολης του Ευρίπου ανοίγει τους ορίζοντες της Χαλκίδας και της Εύβοιας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής Επανάστασης την οποία δεν αναμένουμε απλώς αλλά τώρα την βιώνουμε. Έχουμε μία ευκαιρία να μην μείνουμε ουραγοί περιστρεφόμενοι γύρω από τα μίζερα διλλήματα και τις μικρότητες της τοπικής πολιτικής ζωής και να στοχεύσουμε στα μεγάλα ζητήματα που δεν είναι απλώς αόριστες διεκδικήσεις αλλά θεσμοθετημένες ευκαιρίες που περιμένουν την αξιοποίηση και την απογείωσή τους.

Τέλος, η αξιοποίηση του θεσμού της Τεχνόπολης για την είσοδο της Χαλκίδας στην σφαίρα της αναπτυξιακής εξωστρέφειας και μάλιστα στον κόμβο της συνάντησης ερευνητικών δομών, παραγωγικών διαδικασιών και πολιτιστικής αναγέννησης θα οδηγήσει επίσης στην χειραφέτηση της Πόλης από τους λειτουργικούς και οικονομικοπολιτικούς δεσμούς που την κρατούν πάντα σε δεύτερη μοίρα σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει