Υποβάθμιση της Δημοκρατίας η ταυτόχρονη διεξαγωγή των πολλαπλών εκλογών




Στις 26 Μαίου 2019 διεξάγονται οι Ευρωεκλογές, οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Ενδέχεται μάλιστα να στηθούν και οι κάλπες των Εθνικών Εκλογών  την ίδια ημέρα ή μία εβδομάδα μετά μαζί με τις επαναληπτικές των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρέπει να υπενθυμίζω βέβαια ότι για τις Δημοτικές της 26ης Μαίου θα στηθούν δύο κάλπες δεδομένου ότι με τον ν.4555/2018  η εκλογή των οργάνων της δημοτικής αποκέντρωσης, των κοινοτικών συμβουλίων θα διεξαχθούν σε ξεχωριστή κάλπη. Έχουμε έτσι από τέσσερις σίγουρες έως πέντε κάλπες.
Έως σήμερα έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις για το τεχνικό ζήτημα, δηλαδή για την δυσκολία διεξαγωγής των εκλογών, την δυσκολία συγκρότησης εφορευτικών επιτροπών ικανών να περιφρουρήσουν και να διαχειριστούν τις πολλαπλές κάλπες, όταν κατά κανόνα η πλήρης συγκρότησή τους είναι σχεδόν αδύνατη έως τώρα και το βάρος πέφτει στους δικαστικούς αντιπροσώπους που στις επικείμενες εκλογές πρέπει να έχουν ιδιότητες φακίρη.
Η πραγματική και ουσιαστικότερη συνέπεια των ταυτόχρονων πολλαπλών εκλογών αναφέρεται πρωτίστως στην ίδια την υποβάθμιση της Δημοκρατίας.

Κάθε μία από τις εκλογές του Μαίου έχει το δικό της διακύβευμα. Μόνο ως στρατηγική των κομμάτων της εθνικής πολιτικής σκηνής προκύπτει η υπαγωγή κάθε επιμέρους διακυβεύματος στο διακύβευμα των εθνικών εκλογών. Συνέπεια εξάλλου του πάγιου και ακλόνητου συγκεντρωτισμού που διέπει το ελληνικό πολιτικό σύστημα τόσο στην ιστορική του εξέλιξη όσο και στην σύγχρονη παρακμιακή του συγκυρία.
Και όσον αφορά τις Δημοτικές Εκλογές τα διλλήματα της εθνικής πόλωσης μικρή σημασία έχουν. Αντιθέτως η «πρωτοεμφανιζόμενη» απλή αναλογική όσο και η εντέλει απαξίωση του τοπικού πολιτικού προσωπικού έχουν ως συνέπεια την υπέρβαση των πολωτικών εντάσεων που επιδιώκουν τα κόμματα και οδηγούν, πολλές φορές σε κενού περιεχομένου, πολιτικές και κυρίως εκλογικές αυτονομίες. Παραδόξως αυτή η θετική για την τοπική αυτονομία κατάσταση σήμερα, στην παρούσα συγκυρία, βιώνεται ως αποτέλεσμα της υποτίμησης των δημοτικών εκλογών από τα κόμματα της εθνικής πολωμένης πολιτικής σκακιέρας.
Αντίθετα, οι Περιφερειακές Εκλογές, την σημασία των οποίων αγνοούν οι πολίτες αλλά και οι πολιτικοί, εκτός από την θεσμική τους υποτίμηση υποβαθμίζονται τόσο από την υπαγωγή σε διλλήματα της εθνικής πόλωσης όσο και από την μεταχείριση που τους επιφυλάσσει το ίδιο το περιφερειακό πολιτικό προσωπικό το οποίο σκέπτεται και πολιτεύεται με όρους τοπικής αυτοδιοίκησης υπονομεύοντας την πολιτική και θεσμική περιφερειακή αυτονομία.
Οι Ευρωεκλογές είναι επίσης υποταγμένες στο εθνικό πολωτικό διακύβευμα όταν την ίδια στιγμή αυτό μικρή σχέση έχει με το μείζον πολιτικό διακύβευμα για την Ευρώπη και τον δρόμο που αυτή πρέπει να βαδίσει. Αυτές όμως οι Ευρωεκλογές του Μαίου του 2019 είναι οι πιο δύσκολες και οι πιο κρίσιμες για τους λαούς της Ευρώπης, για την ίδια την Δημοκρατία στην Ευρώπη.
Η συσσώρευση των διακυβευμάτων στις πολλαπλές κάλπες του Μάη σε τελική ανάλυση δεν συμβάλει στην ουσία της εκλογικής διαδικασίας που είναι η συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων διαμέσου των πολιτικών εντολών που θα δώσουν στους αντιπροσώπους τους. Κάθε πολιτική εντολή έχει διαφορετικό περιεχόμενο αλλά και διακριτό μηχανισμό αλληλεπίδρασης για τους πολίτες και τους εντολοδόχους τους. Πριν από την συμμετοχή στις κάλπες προηγείται η ουσιαστική ανάπτυξη των πολιτικών διαλόγων  και κυρίως η διεξαγωγή τους όσο πιο άμεσα και κοντά γίνεται στους πολίτες.  Προχωράμε στις εκλογές του Μαίου 2019 χωρίς αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο. Η ανταλλαγή θέσεων και να ανάδειξη των αντιθέσεων περιορίζεται είτε στο χειραγωγημένο πεδίο της μιντιοκρατίας είτε στην αντιπαράθεση επικοινωνιακών μηνυμάτων και μάλιστα επιπλέον μέσα από την πολύπλοκα ψευδεπίγραφη και fake πραγματικότητα των social media. Τελικά οι ιδέες, τα προγράμματα, οι πολιτικές προτάσεις χάνονται μέσα σε αυτήν την χοάνη της πολιτικής επικοινωνίας η οποία χειραγωγεί αντί να χειραφετεί τον πολίτη. Έτσι ο απαθής, οι πολιτικά απών, ο αγανακτισμένος, ο οργισμένος και ο πολιτικός πελάτης θα πάρουν ένα ψηφοδέλτιο χωρίς πολιτική συνείδηση για να το πετάξουν με πείσμα ή με οκνηρία σε κάποια κάλπη. Έτσι και σε όλες. Χωρίς επίγνωση του διακυβεύματος, χωρίς συνείδηση των επιπτώσεων της επιλογής.
Η Δημοκρατία γίνεται τελικά το πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών κάθε λογής νταβαντζήδων σε εθνικό και όχι μόνο επίπεδο, ενώ θα έπρεπε να είναι κονίστρα ιδεών και προγραμμάτων. Ο διαχωρισμός των διακυβευμάτων, των εκλογών και των συνακόλουθων συμμετοχικών πολιτικών διαλόγων καθιστά το πεδίο της Δημοκρατίας, είτε αφορά την Εθνική πολιτική σκηνή είτε την Ευρωπαϊκή είτε την περιφερειακή και δημοτική διαφανές, σαφές και ελεύθερο. Όχι ότι και εκεί δεν υπεισέρχεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλλά υπάρχει και ο χώρος της ανατροπής και της αλλαγής προς όφελος της πραγματικής λαϊκής κυριαρχίας.
Εν κατακλείδι, η ιδέα και η διάταξη περί συσσώρευσης των καλπών των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών στην ίδια ημερομηνία εάν δεν ήταν σκόπιμη και υστερόβουλη επιλογή ήταν θεσμικά ανόητη και επιβλαβής για την Δημοκρατία. Ακόμη χειρότερη η επιμονή της Κυβερνητικής Πλειοψηφίας να την διατηρήσει για τις εκλογές του 2019 με σκοπιμότητα προφανώς να την «εργαλειοποιήσει» και αυτήν στον βωμό πρόσκαιρων κομματικών σκοπιμοτήτων.
Εμείς που έχουμε αντίθετη άποψη τί κάνουμε; Πολεμάμε να την αναδείξουμε και να την θέσουμε στην κρίση της κοινωνίας των πολιτών. Εξάλλου στο χέρι μας είναι να πάμε το παιχνίδι αλλού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει