«Cambridge» και Οξφόρδη τρέμετε τα Ψαχνά»! Ή αλλιώς : Η ειρωνεία ως κατάκτηση




Κατά την χθεσινή συζήτηση του Νομοσχεδίου για την συνέργεια των Πανεπιστημίων και την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με το οποίο για πρώτη φορά θεσπίζεται η ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών στην Εύβοια, ήταν ίσως ρητορικά πιο χαριτωμένη η φράση του Εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου: «Cambridge» και Οξφόρδη τρέμετε τα Ψαχνά», σχολιάζοντας ειρωνικά  την ίδρυση οκτώ Τμημάτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου στα Ψαχνά. Το κόμμα του πάντως δεν καταψήφισε- δήλωσε παρών - τις συγκεκριμένες διατάξεις  του Νομοσχεδίου που σε λίγες μέρες θα είναι νόμος του Κράτους.
Αυτή η σαφώς ειρωνική φράση του Λακεδαιμόνιου πολιτικού δεν είναι όμως αρκετή για να επισκιάσει την μεγάλη κατάκτηση της Εύβοιας. Για πρώτη φορά Πανεπιστημιακές Σχολές  θα λειτουργήσουν στην Εύβοια. Παράλληλα με το άρθρο 18 του νόμου ιδρύεται στην περιοχή της η «Τεχνόπολη του Ευρίπου» μία καινοτόμα δομή συνύπαρξης της Έρευνας, της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Επιχειρηματικότητας. Η γειντίαση της Εύβοιας με την Αττική γίνεται καρποφόρα για το νησί μας. Όσοι βέβαια αντιλαμβάνονται την χωροθέτηση Πανεπιστημιακών Δομών μετρώντας τα «κεφάλια» των φοιτητών και την παραγόμενη κινητικότητα στην τοπική οικονομία έχουν αντιρρήσεις, όχι πάντα παράλογες,  διότι δεν αντιλαμβάνονται ότι οι προτεραιότητες αλλάζουν και συνεπώς οι συνέργειες τοπικής κοινωνίας, οικονομίας και Πανεπιστημίων μπαίνουν σε άλλη βάση. Από την άλλη πλευρά όλοι πρέπει να δούμε αυτή την εξέλιξη ως την αρχή για να αποκτήσει η Εύβοια την θέση που της αξίζει στον  Πανεπιστημιακό και Ερευνητικό Χάρτη της χώρας.

Ασφαλώς δεν περιμένει κανείς θαύματα από την ευβοϊκή πολιτική κοινωνία. Δεν περιμένει, δηλαδή, να κατανοήσει τις προεκτάσεις αυτής της θετικής εξέλιξης για την Εύβοια, ούτε ασφαλώς θα είναι σε θέση να τη διαχειριστεί εάν δεν αλλάξει ρότα και εάν δεν επενδύσει στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της.
Λίγοι ίσως από τους Πολιτικούς της Εύβοιας, Κοινοβουλευτικούς και Αυτοδιοικητικούς, κατανοούν τις αλλαγές που συντελούνται στην προοπτική της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και  τη δυνατότητα της Εύβοιας στην νέα εποχή. Για τους περισσότερους τα Ψαχνά απέκτησαν Πανεπιστήμιο!!! έχοντας έτσι ενθαρρύνει και την προαναφερόμενη ειρωνική «χαριτομενιά» του Γρηγοράκου. Κάποιοι ίσως περίμεναν να ξεσπάσει και ανταγωνισμός με την Χαλκίδα!!! Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε  στις συμπεριφορές των τελευταίων μηνών όταν τριγυρνούσε η επεξεργασία της Πρότασης για το Πανεπιστήμιο Στερεάς!!!
Προς τιμή του ο Δήμαρχος της Χαλκίδας Χρήστος Παγώνης κινήθηκε σοβαρά και υπεύθυνα δουλεύοντας για το αναπτυξιακό διακύβευμα με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πράγματι, το βάρος της διαχείρισης του πνευματικού και κοινωνικού  κεφαλαίου που φέρνει η χωροθέτηση Πανεπιστημιακών Δομών αφορά το σύνολο της Λειτουργικής Περιοχής της Χαλκίδας (για όσους γνωρίζουν την έννοια) και στο βάρος αυτό η τοπική πολιτική κοινωνία της πόλης και της Εύβοιας μπορεί να ανταποκριθεί μόνο με σχέδιο, συνεργασία και ενότητα μακριά από τοπικισμούς και άγονους «μικρομεγαλισμούς». Ο τοπικός Δήμος στον οποίο θα λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο πρέπει ασφαλώς να μεριμνά για την εξυπηρέτηση της υλικοτεχνικής υποδομής (καθαριότητα, δίκτυα κ.ο.κ.) υπηρετώντας το Πανεπιστήμιο. Ο σχεδιασμός όμως και η διεκδίκηση των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων απαιτεί ισχυρότερες θεσμικές πλάτες και αυτό είναι καταρχήν προτεραιότητα του ηγετικού ρόλου του Δήμου της Χαλκίδας αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας καθώς σύμπασας της ευβοϊκής αυτοδιοίκησης.
Με αυτές τις σκέψεις ας καλοσωρίσουμε ένα καλό νόμο για την Εύβοια και ας ελπίσουμε ότι οι προοπτικές που ανοίγονται δεν θα μείνουν στα χαρτιά αλλά και ότι η ευβοϊκή πολιτική κοινωνία θα φανεί άξια να τις διαχειριστεί.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει