Η Εύβοια είναι συστατικό στοιχείο της Στερεάς Ελλάδας. Δεν της αξίζει να σκέπτεται σαν "γκρινιάρης συγγενής".



Οι αφορμές για να διαπιστώσει κανείς την σύγχυση της πολιτικής κοινωνίας της Εύβοιας είναι πολυάριθμες και συχνές. Τελευταία αλλά όχι τελική η συζήτηση που άναψε δήλωση κάποιου Βουλευτή για την έδρα της Περιφέρειας και την αδικία σε βάρος της Εύβοιας. Δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι προθέσεις ούτε ενδεχόμενα επικοινωνιακά λάθη. Δεν ενδιαφέρει εξάλλου ούτε αυτή καθεαυτή η δήλωση. Σημαντικό είναι να ξανασκεφθούμε που βρισκόμαστε και που πάμε. Οι περιφερειακές εκλογές του 2019 μπορεί να είναι το έναυσμα για να σκεφθούμε στρατηγικές πολιτικές και να αξιολογήσουμε αποτελέσματα.
Η Περιφέρεια είναι τέτοια από το 1987. Έως το 2010 ήταν θεσμός κρατικής διοικητικής διαίρεσης αλλά και αναπτυξιακή μονάδα. Από το 2011 και μετά είναι θεσμός Αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια έχει ασφαλώς ζητήματα συνοχής και προσανατολισμού, έχει κατεστημένες δομές και ηγετική κουλτούρα. Η Εύβοια φαίνεται ότι όλα αυτά τα παρακολουθεί περισσότερο ως θεατής ή έστω ως «γκρινιάρης συγγενής». Η συμμετοχή φαίνεται ενίοτε καταναγκαστική ενώ παράλληλα δεν έχει κατορθώσει να αρθρώσει εναλλακτική προοπτική και να την διεκδικήσει. Εάν όμως αυτή η κατάσταση ήταν συμβατή με την συμπερίληψη στην κρατική περιφέρεια δεν μπορεί να είναι συμβατή με την Αυτοδιοικητική Περιφέρεια. Το ότι πολλοί σκέπτονται και συμπεριφέρονται το ίδιο, στην Εύβοια, στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες και στην Λαμία είναι ένας κρίσιμος λόγος για όσα αυτή η Περιφέρεια δεν έχει κατορθώσει έως σήμερα. Δεν πρόκειται να τα κατορθώσει εάν δεν Αλλάξει η νοοτροπία της πολιτικής κοινωνίας της και εάν δεν χαραχτεί ο δρόμος αυτής της Αλλαγής.
Η Αυτοδιοικητική Περιφέρεια είναι παράλληλα η θεσμική οντότητα της περιφερειακής κοινωνίας η οποία συντίθεται από τις επιμέρους τοπικές κοινωνίες της. Στόχος της πολιτικής της κοινωνίας πρέπει να είναι η σύνθεση, η συνοχή και η ισόρροπη συμμετοχή των επί μέρους τοπικών κοινωνιών στο περιφερειακό γίγνεσθαι. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πράξη εάν δεν υπάρξουν αποτελεσματικοί δρόμοι συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών με όρους πολιτικής αυτονομίας. Πρόκειται για διεργασία που γίνεται από τα κάτω αλλά η Περιφερειακή Ηγεσία την ενθαρρύνει και την εμπνέει. Αυτή η Ηγεσία προϋποθέτει όρους πολιτικούς και βαθιά δημοκρατικούς και όχι μονοσήμαντα επικοινωνιακούς και χειραγωγικούς.
Αυτό που περιγράφεται πιο πάνω είναι κάτι πιο σύνθετο και συνάμα πιο σοβαρό από αυτό που γίνεται στην Περιφέρεια από το 2010 έως σήμερα.
Η κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας δεν απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια κοινό περιφερειακό όραμα δηλαδή δεν εμπέδωσε ενιαίους κοινούς αναπτυξιακούς στόχους που θα συνέχουν τους επιμέρους στόχους των τοπικών κοινωνιών. Κυρίως όμως να εμπνέουν και να ενώνουν. Αφέθηκε στην μοίρα της διότι το  πολιτικό της σύστημα (όχι απαραιτήτως σε επίπεδο οργάνων διακυβέρνησης) δεν κατανόησε ή δεν πίστεψε στην αναγκαιότητα αυτού του οράματος. Γιαυτό είναι χωρικά διαιρεμένη. Δεν μπορεί όμως να συνεχίσει έτσι. Την ίδια στιγμή πολλές, οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας έχουν κάνει σημαντικά βήματα. Η Στερεά Ελλάδα μένει πίσω. Η Περιφέρεια ως Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση και ως Περιφέρεια της Ευρώπης δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπαίει στους εσωτερικούς της διαχωρισμούς και στην αδυναμία αξιοποίησης κάθε λογής δυϊσμών που αντί να γίνονται πλεονεκτήματα κατανοούνται και λειτουργούν ως μειονεκτήματα.
Σε αυτή την Νέα Περιφέρεια της Ανοικτής Διακυβέρνησης με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, στην Περιφέρεια που διεκδικεί την θέση της στην Ευρώπη των Περιφερειών με μετρήσιμους στόχους και όχι με επικοινωνιακές και μόνο φανφάρες, η Εύβοια ούτε απούσα μπορεί να είναι ούτε θεατής, ούτε γκρινιάρης και μεμψίμοιρος συγγενής. Μόνο συνδιαμορφωτής μπορεί να είναι.
Γιαυτό η αναμόχλευση πιθανών χαμένων ανταγωνισμών του παρελθόντος δεν είναι μόνο αναχρονιστική και άγονη είναι και αποπροσανατολιστική. Εξίσου αποπροσανατολιστική είναι και η υφέρπουσα ψευδαίσθηση ότι η χωρική καταγωγή του Περιφερειάρχη αρκεί για να αλλάξουν τα πράγματα. Όσοι το πιστεύουν αυτό, εάν δεν «στρουθοκαμηλίζουν», τουλάχιστον  δεν ξέρουν τι γίνεται και πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Περιφέρεια. Είναι καιρός να το μάθουν. Αυτές οι εποχές δεν ανέχονται πλέον τις ψευδαισθήσεις. Χρειάζεται άλλο πρότυπο και πνεύμα Ηγεσίας.  Επί αυτού έπεται συνέχεια…






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει