Πρέπει να ξαναμιλήσουμε στις ανάγκες των πολιτών και να μην επιδιώκουμε αυτοί να χειροκροτήσουν τις «δικές μας».



ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ  ΣΥΝΕΔΡΙΟ
17 Μαρτίου 2018

Σύντροφοι και Συντρόφισσες, 
Όλο αυτό το διάστημα δοκιμάστηκαν αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές αλλά βγαίνει τελικά μία ενιαία συνισταμένη: να συνεχίσει η προσπάθεια σύνθεσης και κυρίως αναζήτησης του νέου, καινοτόμου ιδεολογικοπολιτικού και προγραμματικού λόγου για ένα πραγματικά σύγχρονο προοδευτικό Κίνημα Αλλαγής. Ο δρόμος δεν μπορεί να είναι μακρύς  και ευκολοδιάβατος, πρέπει έγκαιρα να χαραχθεί σε ένα δύσβατο πολιτικό περιβάλλον.
Κατά την άποψή μου εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η επιμονή στον μαζικό πολιτικό μετασυνεδριακό πλέον διάλογο και στην ουσιαστική σύνθεση των επιμέρους ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων αφήνοντας κατά μέρος τις εσωστρεφείς τακτικές μηχανισμών και  προσώπων.
Αυτό το βήμα δεν θα γίνει ούτε εδώ ούτε στις κλειστές πόρτες των οργάνων, θα γίνει έξω στην κοινωνία, στη γειτονιά, στο χώρο δουλειάς εκεί που συναντάμε καθημερινά πολίτες σαν εμάς που αγωνιούν και αναζητούν ένα δρόμο  για την ζωή τους και τον τόπο. Το Κίνημα Αλλαγής που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία εκεί μόνο μπορεί να ανθίσει. Για να είμαστε εκεί όμως πρέπει να δώσουμε απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο σε όλα  όσα σημαδεύουν την ζωή μας, πρέπει να πείσουμε ότι αξίζει να μας ακούσουν και να μας δώσουν χρόνο και λόγο, να μην  συνεχίζουν να μας γυρίζουν την πλάτη. Πρέπει να ξαναμιλήσουμε στις ανάγκες των πολιτών και να μην επιδιώκουμε αυτοί να χειροκροτήσουν τις «δικές μας». 
Nα αναδείξουμε – στο μέτρο που υπάρχουν αλλά χάνονται στο πολυσέλιδο πρόγραμμα- τις μεταρρυθμίσεις οδηγούς που προτείνουμε, τις αιχμές του προγραμματικού λόγου δίνοντας το στίγμα του καινοτόμου, του ρηξικέλευθου και της Αλλαγής, με άλλα λόγια να πούμε στον πολίτη που ψάχνει απαντήσεις ότι το Πρόγραμμά μας τις δίνει και είναι εκείνες που χρειάζονται για να αλλάξει η πολιτική, οι δημόσιες πολιτικές, η Πολιτεία, η κοινωνία και να αναγεννηθεί ο τόπος.
Να το Επιτελικό Κράτος και η Πολυεπίπεδη Δημοκρατική Διακυβέρνηση, ως Μεταρρύθμιση- Οδηγός που οφείλει να  διατρέχει όλο το πρόγραμμα. Διαφορετικά δεν λέμε κάτι καινούργιο. Επαναλαμβάνουμε τα ίδια. Αυτά που δεν έγιναν και γιαυτό είμαστε το πιο συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό κράτος της Ευρώπης.
Συνεπώς και η δομή με την οποία σχεδιάστηκε η εκπόνηση του Προγράμματος ήταν βασισμένη στην πεπατημένη γιαυτό οδήγησε σε ανάλογα συμπεράσματα-προτάσεις. Αλλά εάν δεν αλλάξουμε την πεπατημένη, εάν δεν αναζητούμε ή δοκιμάζουμε χωρίς αποστροφή ή φόβο νέους δρόμους ακόμη και στη δομή του προγραμματικού λόγου δεν θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι είμαστε πράγματι Κίνημα Αλλαγής   και το εννοούμε.

Πρέπει να αλλάξουμε το κράτος.
Αν θέλουμε πράγματι να αλλάξουμε την Ελλάδα το πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε το Κράτος. Αυτό το συγκεντρωτικό Κράτος που υπάρχει για να εξυπηρετεί το κατεστημένο παραγωγικό και πολιτικοδιοικητικό μοντέλο, ακόμη και σήμερα στην χρεοκοπημένη του κατάσταση, υπάρχει για να   παράγει και συντηρεί την πελατειακή συναλλαγή.
ΑΜΕΣΟΣ στρατηγικός στόχος το πέρασμα σε μία νέα Πολυεπίπεδη Δημοκρατική Πολιτεία βασισμένη στην τολμηρή, την γενναία, αποκέντρωση της δημόσιας εξουσίας προς τα κάτω, προς τον πολίτη και τις τοπικές κοινωνίες.
Τούτο σημαίνει Νέο, Επιτελικό Κράτος, ανάλογα σε αριθμό και δομές Υπουργεία, στελεχωμένα με διαβαθμισμένο ανθρώπινο δυναμικό ικανό να σχεδιάσει και να ασκήσει τις επιτελικές αρμοδιότητες με άξονες: τον  σχεδιασμό των Δημοσίων Πολιτικών σε γενικές κατευθύνσεις και την παρακολούθηση με συνεργασία, διαβούλευση και σεβασμό στην τοπική αυτονομία  για την αποτελεσματική εφαρμογή.
 Όλες οι εκτελεστικές, εφαρμοστικές, αρμοδιότητες περνάνε στις Περιφέρειες και τους Δήμους μαζί με τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό.
Και μέσα στην Αυτοδιοίκηση απαιτούνται τομές δημοκρατίας και αποτελεσματικότητας για να ανταποκριθεί στους στόχους της Πολυεπίπεδης Δημοκρατικής Διακυβέρνησης. Βαθιές τομές και αλλαγή κουλτούρας διακυβέρνησης. Εδώ ένα νέο καινοτόμο Κόμμα πρέπει να ασκήσει και τον παιδαγωγικό του ρόλο.
Πως θα γίνει αυτό; Με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα αλλά πάνω απ΄ όλα με σταθερή, θα προσθέταμε χαλύβδινη πολιτική βούληση
Απαιτείται ριζική τομή στο κέντρο του Κράτους.
Αυτή μεταρρύθμιση οδηγός δεν μπορεί να μένει χαμένη μέσα σε 160 περίπου σελίδες προγραμματικής φλυαρίας και δεν είναι απλώς μία διακήρυξη για μία ακόμη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.
Η πρόταση για το Νέο Επιτελικό Κράτος, για την Πολυεπίπεδη Δημοκρατική Διακυβέρνησης  πρέπει να συνδεθεί με τις όλες άλλες σελίδες του Προγραμματικού μας Λόγου και να τις διατρέξει, να ενσωματώσει προγραμματικές καινοτομίες της ψηφιακής δημοκρατίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δίνοντας στον τελικό αποδέκτη, τον πολίτη και συλλογικά την κοινωνία, το τι σημαίνει αυτή η πρόταση γιαυτόν, για την ποιότητα ζωής, για την πορεία της Ελλάδας.
Δεν θα επεκταθώ σε άλλες θεματικές ενότητες
Ολοκληρώνοντας προτείνω – έστω με τα συμπεράσματα- να δοθούν επιγραμματικά ως ΑΙΧΜΕΣ οι μεταρρυθμίσεις – οδηγοί που προτείνουμε, όλα εκείνα που καθιστούν τον προγραμματικό μας λόγο καινοτόμο, ρηξικέλευθο, ανανεωτικό. Αν δεν υπάρχουν ή δεν είναι οι εύστοχες τότε πρέπει να δουλέψουμε πολύ ακόμη. Το Πρόγραμμά μας πρέπει να έχει έναν κεντρικό παρανομαστή την ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ και την κατάκτηση της ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. Χωρίς αυτά δεν πάμε πουθενά. Δεν θα μας ακούσει η κοινωνία και κυρίως οι νέοι άνθρωποι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει