Συγκρότημα Ευρίπου:πήγε να γίνει κάτι καλό για την Εύβοια και η Κεραμέως το αποδομεί!!!


Η αναστολή της λειτουργίας και προφανώς η ματαίωση των δύο νέων τμημάτων στο συγκρότημα του Ευρίπου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου που εδρεύει στα Ψαχνά είναι μία εντελώς αρνητική εξέλιξη για την Εύβοια.  Τα δύο αυτά Τμήματα, Διατροφής και Διαιτολογίας, Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού αποτελούσαν έτσι και αλλιώς την αιχμή του δόρατος για το Συγκρότημα Ευρίπου αφού και τα δύο συνδέονται με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της κεντρικής Εύβοιας και του νομούς μας γενικότερα ενώ και για το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν ελκυστικά νέα γνωστικά πεδία. Ο σχεδιασμός μάλιστα του Συγκροτήματος του Ευρίπου αποτελούσε πρόταση του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο εξάλλου τους δικαιώματός του να αυτοοργανώνεται και να αυτοδιοικείται. Ήδη και τώρα το Πανεπιστήμιο Αθηνών δηλώνει ότι τα Προγράμματα Σπουδών αυτών των Τμημάτων, τα ακαδημαϊκά κριτήρια δημιουργίας τους, οι απαιτούμενες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και γενικότερα ο συνολικός σχεδιασμός τους σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική θα υποβληθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Συνεπώς δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε πρόχειρη η σύστασή τους όπως αυθαίρετα και επιπόλαια αποφαίνεται η Υπουργός κ. Καραμέως.
Η Υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο του ακραίου ρεβανσισμού και της υπαγωγής της ανώτατης παιδείας σε άλλες κατευθύνσεις που δεν συνάδουν με την ανάπτυξη του δημόσιου πανεπιστήμιου κατήργησε χωρίς κανένα διάλογο με τους φορείς δύο Τμήματα που θα στέριωναν ακόμη περισσότερο το έτσι και αλλιώς νεοσύστατο και ακόμη ευάλωτο Συγκρότημα Ευρίπου.
Για την Εύβοια η ανάπτυξη του Συγκροτήματος Ευρίπου του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει κεφαλαιώδη σημασία. Όχι με την τετριμμένη «παραδοσιακή» έννοια της φιλοξενίας φοιτητών αλλά με την ουσιαστική έννοια της χωροθέτησης ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος το οποίο θα συμβάλλει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη δημιουργώντας πνευματικό και τεχνολογικό απόθεμα στον τόπο μας. Σίγουρα η ίδρυση του Συγκροτήματος Ευρίπου δεν ήταν στα σχέδια των κέντρων που επιδιώκουν να κρατούν υπό την κηδεμονία τους την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συνακόλουθα την Εύβοια. Γιαυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία η ίδρυσή του αλλά και αποτελεί σοβαρό κτύπημα για την Εύβοια η αποδόμησή του.
Πρέπει να κληθεί η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της τουλάχιστον για τα δύο Τμήματα του Συγκροτήματος Ευρίπου και προς αυτή την κατεύθυνση η πολιτική κοινωνία της Εύβοιας οφείλει να διεκδικήσει χωρίς καθυστέρηση και μικροκομματικές ιδιοτέλειες.
 Ένα καλό πήγε να γίνει και αυτό ακυρώνεται…

 Δημήτρης Ι. Κατσούλης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει