Είναι η τοπική λαϊκή ενότητα... ας μην την βλέπουν ως "καπετανάτα"

 


Το χθεσινό συλλαλητήριο στην Στροφυλιά ήταν μαζικό, παλλαϊκό και ουσιαστικό, δηλαδή είχε ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων που αναφέρονται στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφή που η ανικανότητα του κεντρικού κράτους των Αθηνών επεφύλαξε στην Βόρεια Εύβοια αλλά και κατεύθυνση στρατηγικού χαρακτήρα σχετικά με την αναγέννηση του τόπου με την ευθύνη της ίδιας της τοπικής κοινωνίας και ιδίως την άμεση συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων.

Είχε προηγηθεί σε σαφώς αντίθετο κλίμα η συνάντηση και σύσκεψη στο Πρωθυπουργικό Γραφείο μετά το πέρας της οποίας ο Συντονιστής της αόρατης ακόμη Επιτροπής κ. Μπένος, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου του Πρωθυπουργού φέρεται να δήλωσε:

«Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να πω όχι», τόνισε ο κ. Μπένος, ο οποίος στη σύσκεψη παρουσίασε τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας, με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για:

-ειδικά πολεοδομικά σχέδια
-master plan για το νέο δάσος
-συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα
-μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον
-μελέτη για αγροδιατροφή
-μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας
-μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

«Πρέπει δηλαδή να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πολίτες τους πονεμένους της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα»,

Η πρώτη δήλωση του κ. Μπένου αφορά αποκλειστικά τον ίδιο και έχει προσωπικό, απολογητικό περιεχόμενο και ταυτόχρονα υπόκλιση ευγνωμοσύνης. Τα υπόλοιπα όμως αφορούν την Βόρεια Εύβοια και συνεπώς σχετίζονται με το σχέδιο που επιφυλάσσει η Κυβέρνηση, για λογαριασμό των κατοίκων που με τον αγώνα τους  έσωσαν ότι έσωσαν και κυρίως τα σπίτια τους, και για λογαριασμό των οποίων ανατέθηκε στον κ. Μπένο να σχεδιάσει και να οργανώσει, αλλά χωρίς να ανεχθεί «καπετανάτα».

Αν κρίνουμε από το σύνολο των αποδιδομένων λόγων ο κ. Μπένος μπορεί να μην εννοεί με την λέξη «καπετανάτα» και τίποτε, αν όμως εννοεί αντιρρήσεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιδράσεις στο σχέδιό του, εκτός του ότι «πλανάτε πλάνη οικτρά» θα έπρεπε να θυμάται ότι οι κάτοικοι, οργανωμένοι σε θεσμικές συλλογικότητες, είτε στην Αυτοδιοίκηση, είτε στους συνεταιρισμούς είναι φορείς ελευθερίας βούλησης και οι εκπρόσωποί τους  έχουν νομιμοποίηση διότι τους αντιπροσωπεύουν. Ο κ. Μπένος είναι δοτός και με ελάχιστη έμμεση νομιμοποίηση. Συνεπώς εάν οι συμμετοχικές διαδικασίες των κατοίκων, στην Αυτοδιοίκηση και στους Συνεταιρισμούς δεν συμφωνούν με τις κινήσεις του ως παλιός αυτοδιοικητικός και πάλαι ποτέ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να υποκλιθεί στην βούληση των κατοίκων και των τοπικών θεσμών.

Εάν εννοούσε βέβαια τα ενδοκυβερνητικά καπετανάτα, είναι δικό του πρόβλημα.

Κατά την γνώμη μας, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι Συνεταιρισμοί αλλά και οι Κοινότητες με γενικές λαϊκές συνελεύσεις πρέπει να γίνουν φορείς τόσο του στρατηγικού σχεδιασμού όσο και της υλοποίησής του. Η Κεντρική Κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τους πόρους και να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τους πόρους που δικαιούται η περιοχή για την ανασυγκρότησή της.

Εξάλλου στην Βόρεια Εύβοια υπάρχει ιστορικά καταξιωμένο κοινωνικό κεφάλαιο αλλά και συσσωρευμένη κοινωνική και πολιτική εμπειρία για να ξαναζωντάψουν τον τόπο τους. Το πείσμα, την βούληση και την τοπική λαϊκή ενότητα την διατράνωσαν χθες στην Στροφυλιά προς πάσα κατεύθυνση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει