Διαβούλευση για τον "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ"


H πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Εύβοιας να αξιοποιήσει το εγκαταλελειμμένο ακίνητο της ιστορικής Τεχνικής Σχολής ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ δεν μπορεί παρά να είναι εύστοχη και αξίζει την ευρύτερη υποστήριξη.

Το ακίνητο αυτό έχει ιστορία δεμένη με την οικονομική ζωή της Εύβοιας έτσι ώστε η πολυετής εγκατάλειψή του να αποτελεί ένα ακόμη συμβολικό σημάδι της παρακμής της.

Η χρήση του ακινήτου ορθώς επικεντρώνεται αρχικά στην ανάκτηση της ιστορικής του αποστολής ως δομής τεχνικής εκπαίδευσης. Αρκεί να προσεχθούν δύο ζητήματα: η θεσμική υπαγωγή του στο ισχύον σύστημα τεχνικής εκπαίδευσης και η θωράκιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών έτσι ώστε να το καταστήσουν ανταγωνιστικό. Προηγείται πάντως η ορθή εκτίμηση των αντίστοιχων αναγκών της Εύβοιας και ειδικότερα των παραγωγικών δυνάμεων της.

Η κεντρική ιδέα της δομής τεχνικής εκπαίδευσης δεν πρέπει εξάλλου να περιοριστεί σε στενό εκπαιδευτικό κύκλο. Αντίθετα πρέπει να συνδεθεί με την καινοτομία και την εξειδίκευση σε τομείς που προσιδιάζουν στην ευβοϊκή οικονομία.

Εξίσου σημαντικές είναι και οι σκέψεις για την θερμοκοιτίδα που ίσως πρέπει να επικεντρωθεί στην νεανική επιχειρηματικότητα και στην προώθηση καινοτόμων ιδεών επιχειρηματικής δράσης, συμπεριλαμβανομένης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι άρρηκτα δεμένος με τον ρόλο και την αποστολή του Επιμελητηρίου το οποίο πρέπει να μετέχει ενεργά με προτάσεις και θέσεις στο αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην προώθηση της οικονομικής αναγέννησης στην Εύβοια. Η αποστολή αυτή απαιτεί εκτός από την βούληση και επιστημονική και τεχνοκρατική υποστήριξη. Ως εκ τούτου η πρόταση για την αξιοποίηση του ακινήτου της Τεχνικής Σχολής ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να αναζητήσει το Επιμελητήριο και πιο θεσμική δυναμικό και αυτόνομο ρόλο στον σχεδιασμό και την υποστήριξη των παραγωγικών δυνάμεων του νομού, υποστήριξη εξάλλου που σήμερα γίνεται διαρκώς πιο κρίσιμη, χρήσιμη και αναγκαία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει