Ο Ο.Λ.Ν.Ε. το Λιμάνι και ο Δήμος



Το λεγόμενο MASTER PLAN για το λιμάνι της Χαλκίδας ή καλύτερα για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου στην Χαλκίδα βρίσκεται σε διαβούλευση. Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας (Ο.Λ.Ν.Ε.) Α.Ε. ανέθεσε την εκπόνηση αυτής της πολύ σημαντικής μελέτης πάνω στην οποία καλούνται οι φορείς της πόλης να καταθέσουν απόψεις και γιατί όχι και εναλλακτικές προτάσεις.

Πριν όμως από το περιεχόμενο και την αποδοχή των προτάσεων, των ιδεών και των σχεδίων προβάλλει η αναζήτηση της σχέσης ΟΛΝΕ, ΠΟΛΗ, ΛΙΜΑΝΙ. Με άλλα λόγια σε κάθε στοιχειωδώς σοβαρή ευρωπαϊκή και όχι μόνο χώρα ένα MASTER PLAN με αυτό το περιεχόμενο, δηλαδή την οργάνωση του παράκτιου μετώπου της πόλης, της οποίας εξάλλου ο παράκτιος χώρος είναι εκείνος που της προσδίδει τα ξεχωριστά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, θα ήταν πρωτίστως έργο του Δήμου. Το MASTER PLAN του λιμένα της Χαλκίδας είναι κυρίως υπόθεση που ανήκει στην συνταγματική αποστολή του Δήμου Χαλκιδέων. Τουλάχιστον ο Δήμος οφείλει να ανακτήσει τον ρόλο που του ανήκει αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικά την διαβούλευση και την συμμετοχική αξιολόγηση της πρότασης διοργανώνοντας όσες ανοικτές ή διαδικτυακές συζητήσεις χρειάζονται για να εξαντληθεί η ανοικτή συζήτηση ενός τόσο κομβικού για το μέλλον της πόλης ζητήματος, να το συζητήσει όσες φορές χρειάζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συγκληθεί όσες φορές χρειάζεται η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.

Ο ΟΛΝΕ, όσο υπάρχει (για μένα δεν έχει λόγο ύπαρξης, δεν προσφέρει τίποτε παρά είναι μία δομή της κεντρικής εξουσίας, άκρως πελατειακή, ένας κομματικός μηχανισμός χωρίς δημοκρατική πολιτική νομιμοποίηση) μπορεί να ασκεί τον διεκπεραιωτικό, διοικητικό του ρόλο αλλά δεν νομιμοποιείται να καθορίζει ένα τόσο ζωτικό ζήτημα για την πόλη.

Ο Δήμος έχει ρόλο για το λιμάνι, όπως και κάθε Δήμος για το λιμάνι του. Αλίμονο εάν σε ένα Δήμο όπως ο Δήμος Χαλκιδέων τα αιρετά όργανα παραμένουν θεατές, χειροκροτητές και κυρίως «μακρινοί συγγενείς» στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της καρδιάς της πόλης.

Θα πει κάποιος, τι είναι όλα αυτά; Ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. του ΟΛΝΕ. Αποφασίζουν μη έχοντες δημοκρατική νομιμοποίηση για μία κατεξοχήν δημοτική υπόθεση. Αυτό λέω: Είναι επομένως η ευκαιρία να σταματήσει αυτή η θεσμική και πολιτική ανωμαλία. Ο Δήμος να πάρει στα χέρια του τον σχεδιασμό του Λιμανιού και να καθορίσει μέσα από ανοικτές συμμετοχικές διαδικασίες τις επιλογές του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει