Αποχαιρετισμός στον Ορέστη Παπαστρατή



Έφυγε σήμερα ο Ορέστης Παπαστρατής, από τους σημαντικότερους Ευβοιώτες πολιτικούς του 20ου αιώνα, βαθιά δημοκράτης και σοσιαλιστής ακολούθησε τα έντιμα και προοδευτικά βήματα της οικογένειάς του της οποίας ο γενάρχης και πατέρας του Θρασύβουλος Παπαστρατής έδειξε με την ζωή και τους αγώνες του τον δρόμο. Ο Ορέστης Παπαστρατής  ο γιατρός του Γέρου της Δημοκρατίας του Γεωργίου Παπανδρέου, μετά την ανθρωποκεντρική ιατρική του καριέρα ακολούθησε τον δρόμο της πολιτικής την οποία υπηρέτησε με την ίδια ανθρωπιά, εντιμότητα και αυθεντικότητα. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου και στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο στάθηκε πάντα κοντά στον Ευβοιώτη πολίτη χωρίς να παραμελήσει την κυβερνητική και κοινοβουλευτική του υψηλή αποστολή.


Με τιμούσε με τα καλά του λόγια και τις συμβουλές του. Πάντα τον θυμάμαι να με ενθαρρύνει όσες φορές τον συναντούσα και να μνημονεύει εκείνο που για μας, τον Δήμο Αυλώνος,  ήταν το χρέος μας που ο Ορέστης το θεωρούσε τιμή για τον μεγάλο πατέρα του, το ότι τιμήσαμε με ονοματοδοσία στον δρόμο Χάνια Αυλωνάρι και μία αξέχαστη εκδήλωση τον Ιούλιο του 2005 τον μεγάλο Αυλωναρίτη πολιτικό Θρασύβουλο Παπαστρατή. Για μας ο Ορέστης, αυτός ο μεγάλος λάτρης της Χαλκίδας, υπήρξε πάντα Αυλωναρίτης. Το Αυλωνάρι τον θυμάται με καμάρι και ευγνωμοσύνη.



Ο Ορέστης Παπαστρατής ήταν ένα πρότυπο ενεργού και σκεπτόμενου πολίτη που δεν εξέλαβε την πολιτική σταδιοδρομία ως έφοδο στην εξουσία αλλά ως αποστολή για τον λαό, τον πολίτη και τον τόπο. Η Χαλκίδα, το Αυλωνάρι, όπως και όλη η Εύβοια οφείλουν να τιμούν, να θυμούνται και να θέσουν στην μνήμη των επόμενων γενιών των Ορέστη Παπαστρατή. Γιατί αυτός ο τόπος πρέπει να έχει πρότυπα και ο Ορέστης Παπαστρατής ήταν ένα από αυτά.

Καλό Ταξίδι σεβαστέ μου Ορέστη, καλέ μου συμπατριώτη.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΕΣΤΗ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ

Γεννήθηκε το 1926 στη Χαλκίδα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία και τη Σουηδία, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ της χειρουργικής.

Τη δεκαετία του 1960 ήταν διευθυντής της Β΄ χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα. Το 1967 - 1968, ο Παπαστρατής μαζί με τον επίσης διακεκριμένο χειρουργό Αλέξανδρο Μάνο, είχαν την ευθύνη της νοσηλείας του Γεωργίου Παπανδρέου, που βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από τη χούντα. Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 1968, με την κατάστασή του ιδιαίτερα κρίσιμη ο Γεώργιος Παπανδρέου υπεβλήθη σε εγχείρηση από τους Μάνο και Παπαστρατή, αλλά παρά τις προσπάθειές τους τελικά εξέπνευσε τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου.

Διετέλεσε βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι το 1996, και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας από το 1986 ως το 1989, με υπουργό τον πρώην αξιωματικό του Στρατού Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει