Ο πρώην Δήμος Αυλώνος έχει πλέον χωροταξικό σχέδιο μετά από προσπάθειες δύο δεκαετιών.

 


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΟΑΠ  ΑΥΛΩΝΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ 

file:///C:/Users/user/Downloads/document%20-%202021-10-22T231354.929.pdf

Το Σχέδιο  Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) της Δ.Ε. Αυλώνος του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, είναι μία παλιά διεκδίκηση που τελικά έφθασε έως την νομική της ολοκλήρωση. Στην οκταετία 2003-2010 μεταξύ των βασικών στρατηγικών στόχων μας ήταν ο χωροταξικός αναπτυξιακός σχεδιασμός που για μας αποτελούσε προϋπόθεση ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης. Η αρχική προσπάθεια ανάθεσης της σχετικής μελέτης συνάντησε πολλά διαδικαστικά εμπόδια και χρειάστηκε να περιμένουμε το 2010 για να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και να δρομολογηθεί η εκπόνησή της. Η διαδικασία εκπόνησης εξελίχθηκε στο πλαίσιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου και πέρασε στον ημίφως της επικοινωνίας και στο σκοτάδι της μηδενικής συμμετοχής. Η όποια τυπική διαβούλευση δεν προσέλκυσε φορείς και πολίτες. Προσωπικά προσπάθησα να ενθαρρύνω την συμμετοχή και διατύπωσα δημοσίως τις απόψεις – προτάσεις μου οι οποίες μάλιστα περιλαμβάνονται στα «έχοντας υπόψη» της με αρ.120886/3.8.2020 Απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης  (Έγκριση του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) της Δ.Ε. Αυλώνος του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Δ 557/14.9.2020.



Πέραν των παρατηρήσεων που έθεσα δύο ακόμη ζητήματα απασχόλησαν τοπικούς φορείς. Το ζήτημα της μη πρόβλεψης για οριοθέτηση και εν συνεχεία πολεοδόμηση περιοχής τουριστικής ανάπτυξης στον Άγιο Μερκούριο που κινητοποίησε φορείς της Οκτωνιάς χωρίς πάντως αποτέλεσμα και η επίλυση του χρονίζοντος θέματος της πολεοδόμησης στην έκταση που έχει αποκτήσει ο Συνεταιρισμός Τελωνιακών στην Αμπελουσιά καθώς η εκπόνηση του ΣΧΟΟΑΠ ήταν όχημα υλοποίησης. Τελικά αντί του Αγίου Μερκουρίου προωθήθηκε η μελλοντική πολεοδόμηση στον Κοκκινόβραχο!!! και η αρχικά προβλεπόμενη ζώνη ΠΕΡΠΟ στην Αμπελουσία εξαφανίστηκε.

Ένα εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού περιορίστηκε σε μία  ακόμη μελέτη που απλώς εκπονήθηκε, πληρώθηκε και παραμένει στο συρτάρι. Ίσως δε να μην είναι ούτε γνωστή στον Δήμο.

Παρόλα αυτά είμαστε ικανοποιημένοι που έστω και υπό αυτές τις συνθήκες η περιοχή του πρώην Δήμου Αυλώνος έχει ένα χωροταξικό σχέδιο πάνω στο οποίο μελλοντικά μπορεί να θεμελιώσει αναπτυξιακές επιλογές στην κατεύθυνση της ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης.

Αυτό το περιορισμένων οριζόντων θεσμικό κείμενο πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους τους φορείς και τους δημότες της περιοχής Αυλώνος και να ξεκινήσει έστω και κατόπιν εορτής μία πλατιά συζήτηση για τις προτεινόμενες κατευθύνσεις, ιδίως στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και στην πολεοδομική οργάνωση, ιδίως των παραλιακών οικισμών που στο παρελθόν δέχθηκαν κύματα άναρχης οικιστικής επέκτασης ή σχεδιάστηκαν σε εντελώς λαθεμένες βάσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει