Δημοτική Αγορά Χαλκίδας: Συνεργασία Δήμου και Υπουργείου Πολιτισμού για την άμεση προώθηση του έργου της διάσωσής της.



Η περιπέτεια της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας είναι πολυετής και οφείλεται πρωτίστως στην αδυναμία του τοπικού πολιτικού συστήματος που κυβέρνησε την πόλη να υπερβεί τα εμπόδια που η ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτισμική  σημασία της Αγοράς έθετε μπροστά στα σχέδια της κατεδάφισης και της παράδοσης στην κρατούσα «τσιμεντολάγνα» αισθητική. Εξάλλου γύρω από την κατεδάφιση, το μπάζωμα και την τσιμεντοποίηση κινήθηκε η μεταπολεμική και ιδίως μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία και αυτής της πόλης.  Σημαντική επίσης, στην πολυετή περιπέτεια, υπήρξε και η συμβολή της γραφειοκρατίας των Υπηρεσιών του Πολιτισμού καθώς και των αντίστοιχων κύκλων που συνήθως απομυζούν πόρους και μηχανισμούς στο συγκεντρωτικό κεντρικό κράτος.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή  κατάλαβε νωρίς ότι η πορεία αυτή δεν έχει διέξοδο. Ορθά αποδέχθηκε και ακολούθησε το δρόμο που υπέδειξε το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιες Αρχαιολογικές Αρχές. Μετά από επίπονες προσπάθειες καταλήγει σε μία ολοκληρωμένη και οριστική μελέτη. Κανείς δεν έχει την άποψη ότι η εφαρμογή της δεν θα ακολουθήσει μετά την υποχρεωτική έγκριση από τις Αρχές του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή η μελέτη όπως και αυτή η πορεία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων πρέπει να πιστωθεί ιστορικά και πολιτικά στα θετικά της Δημοτικής Αρχής. Κινήθηκε στη σωστή πορεία. Λειτούργησε δε στο πλαίσιο της πολιτικής αυτονομίας που της αναγνωρίζει το Σύνταγμα. Ανέλαβε την ευθύνη να χαράξει και να ακολουθήσει έναν δρόμο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και το έφθασε λίγο πριν το κρίσιμο τέλος αυτής της φάσης.

Η επιμονή κάποιων να ορθώνουν τείχη ρήξης και σύγκρουσης εκεί όπου υπάρχει χώρος για ένα κοινό μέτωπο διαχείρισης της υπόθεσης, ενδεχομένως με αποκλίνουσες απόψεις, αλλά πάντως στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς τηρουμένων των όρων του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ίσως λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας και της αδυναμίας του πολιτικού προσωπικού που πλαισιώνει την σημερινή κρατική εξουσία να διαχειριστεί με ψυχραιμία και  ευθύνη σύνθετα πολιτικά προβλήματα.
Η ψυχραιμία και η ευθύνη πρέπει συνεπώς να ανακτηθεί ή να πρωτοαποκτηθεί από όλους εκείνους που συμφωνούν ότι η Αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας μπορεί και πρέπει να γίνει μόνο με συνέχιση της διαδικασίας που ξεκίνησε ο Δήμος Χαλκιδέων και υπό την έγκριση και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού τηρουμένων ασφαλώς και των ορίων της τοπικής πολιτικής αυτονομίας. Αυτό είναι το μέτωπο των δυνάμεων που σκέπτονται προοδευτικά και συναινετικά για την πόλη, με διάθεση να αλλάξουν την τροχιά της μοίρας της.
Το άλλο μέτωπο, είτε εκφραζόμενο από την σιωπή και την απουσία, είτε με διακινούμενες απόψεις μέσω διαδικτύου, και όχι μόνο, περί γκρεμίσματος και απαξίωσης των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών της συγκεκριμένης Αγοράς, μέτωπο που ενδεχομένως  ενθουσιάζεται, στο επίπεδο των πολιτών, από μία υπολανθάνουσα παρερμηνεία ότι πρέπει να διαμαρτυρηθούμε γιατί μας εμποδίζουν να την γκρεμίσουμε είναι προφανώς σε αντίθετη κατεύθυνση προς τον προοδευτικό προσανατολισμό της πόλης. Εξάλλου σχέδια για εμπορικά κέντρα υπήρξαν στο παρελθόν και ξέρουμε αυτό ποια σφραγίδα έχει σε αυτή την πόλη. Συνεπώς είτε η σιωπή και αδιαφορία είτε η υπολανθάνουσα προώθηση της διαμαρτυρίας γιατί εμποδίζεται στο γκρέμισμα σημαίνουν σε κάθε περίπτωση κάτι διαφορετικό από το επίκαιρο και επίμονο αίτημα της Χαλκίδας.
Η Χαλκίδα ζητά από το Υπουργείο Πολιτισμού να επισπεύσει τις διαδικασίες έγκρισης των μελετών έτσι ώστε να μπουν στο δρόμο της υλοποίησης  και της έγκαιρης διασφάλισης των αναγκαίων πόρων για να αποκατασταθεί η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας, χωρίς να χάνεται και άλλος χρόνος άσκοπα και κυρίως για να μην βαλτώσει για μία ακόμη φορά στο βωμό της μικροπολιτικής σκοπιμότητας που έτσι και αλλιώς δεσπόζει στον πολιτικό πολιτισμό μας.
Επειδή η Ιστορία δεν γράφεται με προθέσεις, αιτιάσεις ή ιδεολογικοπολιτικούς αφορισμούς και μικροπολιτικές εμμονές αλλά με απτά και πραγματικά γεγονότα, στην υπόθεση της Δημοτικής Αγοράς δεν πρέπει να υπάρχει πλέον καμία αγωνία. Είτε αρέσει είτε όχι ο δρόμος έως εδώ, λίγο πριν την δημοπράτηση είναι έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Αν σε αυτό συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο  και πολίτες αυτής της πόλης μπορούν να έχουν την ικανοποίηση ότι αυτή η πορεία ανήκει και σε αυτούς. Τώρα χρειάζεται σύμπνοια, συναίνεση και συνεργασία. Οι προοδευτικές δυνάμεις της πόλης πρέπει να συνεννοηθούν για το επόμενο βήμα. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει πλέον μία νέα Ηγεσία με άποψη και έργο στην Πολιτική του Πολιτισμού και γιαυτό μπορεί κανείς να προσδοκά ένα καλύτερο πεδίο συνέργειας και συνεργασίας.
Λαμβανομένων υπόψη όλων αυτών η Συγκέντρωση της Τρίτης 4 Σεπτέμβρη 2018 μπορεί και πρέπει να είναι μία έκφραση της αγωνίας των πολιτών και των φορέων της Χαλκίδας για να προχωρήσει άμεσα η Αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας σύμφωνα με την μελέτη που ετοίμασε ο Δήμος και με την έγκριση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ένα μήνυμα συνεργασίας και συναίνεσης για την από κοινού επίλυση αυτού του κομβικού για  την ανάπτυξη της πόλης προβλήματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει