«Χάνεται χωρίς ελπίδα»…… το «δημοτικό» Ινστιτούτο Παπανικολάου!!!





Του Δημήτρη Κατσούλη,
Δικηγόρου, Τέως Δημάρχου Αυλώνος
Πρώην μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Παπανικολάου


Το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης & Έρευνας του Καρκίνου «Γεώργιος Παπανικολάου» βρίσκεται κάθε τόσο στο επίκεντρο της τοπικής ειδησιογραφίας και μιντιακής «φιλολογίας» συνήθως για ζητήματα μικροπολιτικής αντιμετώπισης της παρουσίας του. Έχει ενταχθεί και αυτό στον αστερισμό των παθογενειών του τόπου όπου ο Μεγάλος Γεώργιος Παπανικολάου έτυχε να γεννηθεί.
Τελευταία παράσταση το εάν έπρεπε να οργανωθεί από το Ινστιτούτο και άλλους φορείς Ημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου, στην Χαλκίδα.
Πράγματι, για ένα δημοτικό νομικό πρόσωπο, περίπου του επιπέδου και της νοοτροπίας των λοιπών δημοτικών νομικών προσώπων, το δίλλημα είναι εύλογο. Έχουμε έναν φορέα για να προωθήσουμε τον τουρισμό στην Κύμη. Είναι αυτονόητο ότι όλες του οι δραστηριότητες πρέπει να λαμβάνουν χώρα εκεί. Εξάλλου γιαυτό υπάρχει. Ίσως και γιαυτό να γεννήθηκε, πριν 135 χρόνια σαν και σήμερα (13.5.1883), και να μεγαλούργησε ο Γεώργιος Παπανικολάου!!!.
Η άλλη πλευρά αυτάρεσκα θέλει να αναδείξει αυτό του οποίου διεκδικεί την πατρότητα. Την ιδέα να γίνει αυτό το Ινστιτούτο.
Καμία πλευρά δεν έχει δίκιο.
Ένα Ινστιτούτο με το περιεχόμενο και την προοπτική του Ινστιτούτου Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης & Έρευνας του Καρκίνου «Γεώργιος Παπανικολάου» μπορεί να έχει και ορθώς έχει ως έδρα την Κύμη αλλά δεν ανήκει ούτε στην Κύμη ούτε στην Εύβοια, ανήκει στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γιατί εκεί ανήκει και ο Γεώργιος Παπανικολάου.
Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση αυτό το Ινστιτούτο να έχει σχέση με το Δήμο πολύ δε περισσότερο να είναι δημοτικό νομικό πρόσωπο. Αυτό  δεν είναι νομικοπολιτικό ατόπημα αλλά είναι και θεσμική γελοιότητα !!!.
Το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης & Έρευνας του Καρκίνου «Γεώργιος Παπανικολάου» πρέπει να είναι ένας επιστημονικός φορέας εθνικής και διεθνούς εμβέλειας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πολιτείας. Να εδρεύει στην Κύμη και να παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό «το σπίτι του Παπανικολάου», αλλά πέραν αυτού ουδέν. Να είναι στα χέρια της Πολιτείας και της ιατρικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας.  Με οργανωτική δομή επιστημονικού φορέα και με σοβαρό διεθνούς αναγνώρισης Επιστημονικό Συμβούλιο.
Ένα τέτοιο Ινστιτούτο μπορεί να έχει παγκόσμια εμβέλεια και κύρος. Από αυτό κερδισμένη θα βγει η Κύμη και η Εύβοια. Από το σημερινό, μόνο μιζέρια,  θλίψη και μικροπολιτική μπορεί να παραχθεί.
Γιαυτό όσοι αυτάρεσκα προβάλλουν ότι το δημιούργησαν, από τον τέως  Υπουργό και τον τέως Νομάρχη έως τους  Δημάρχους,  τέως και νυν, καλό είναι να παραδώσουν τα «κλειδιά» εκεί που πρέπει και να αφήσουν ήσυχο το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης & Έρευνας του Καρκίνου «Γεώργιος Παπανικολάου»
Οι δε φορείς της πόλης, μπορούν ασφαλώς και μνημόσυνα και εκδηλώσεις και ότι άλλο θέλουν να κάνουν εφόσον κρίνουν ότι αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ευόδωση των σκοπών τους. Αλλά το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης & Έρευνας του Καρκίνου «Γεώργιος Παπανικολάου»  είναι άλλο πράγμα και πρέπει να ανήκει αλλού. Τελεία και παύλα!!!.
Ειρήσθω εν παρόδω, ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο παραιτήθηκα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου. Πιστεύω ότι είναι γελοίο και ανόητο να υπάρχει αυτό το δημοτικό νομικό πρόσωπο και όλος αυτός ο παραγοντίστικος επαρχιωτισμός για ένα όντως μεγάλο εθνικό αναπτυξιακό επιστημονικό κεφάλαιο το οποίο «χάνεται χωρίς ελπίδα» είτε στην Κύμη είτε στην Χαλκίδα…..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Τεχνόπολη του Ευρίπου: ένας μοχλός για την αναπτυξιακή «απογείωση» της Χαλκίδας και της Εύβοιας που παραμένει στα αζήτητα.

Η στράτευση σε στρατηγικούς στόχους ως βάση πολιτικής συμπεριφοράς.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Δεν πάει άλλο: Κάτι πρέπει να αλλάξει, Κάτι πρέπει να γίνει